Pészach2020: ünnepi fogalomtár

2020. Április 05. / 20:21


Pészach2020: ünnepi fogalomtár

Szerda este (2020. április 8.) beköszönt peszách, az egyiptomi kivonulás ünnepe. Nem véletlenül írtam e-betűvel az ünnep nevét, ugyanis a héber pontozás szerint így helyes a fonetikus átírás/kiejtés. Ezen bejegyzésben néhány pészachoz szorosan kapcsolódó fogalmat mutatunk be. 

Idén április 8-án (szerda) este köszönt ránk Pészach ünnepe, amely április 16-án (csütörtök) este ér véget. Az első széderestét április 8-án este, a másodikat április 9-én este üljük.

A Zsblog összeállítását olvashatják

Mácá/pászka: Kovásztalan kenyér. Az egyiptomi kivonulás idején ezt fogyasztották a zsidók.

Széder: Szó szerint rendet jelent. A széder estét szokás szédernek nevezni.

Széder este: Pészach első két estéje (Izraelben csak első este). Ekkor elmeséljük az egyiptomi kivonulás történetét. A hagyomány szerint minden zsidónak úgy kell éreznie ilyenkor, mintha ő is ott lett volna a kivonuláskor.

Hágádá: A széder est “forgatókönyve”. Mint már a fentiekből kiderül, ezen estéken mindennek megvan a sorrendje. A Hágádá szerzője (szerzői) ismeretlen.

Széder tál: A széder esték elengedhetetlen kelléke. A tálon hat ételnek van helye, melyek mindegyike szimbolizál valamit. Tojás, sült csirkenyak, főtt krumpli, torma, saláta valamint chároszet található a tálon, melyeket megfelelő sorrendben fogyasztunk el az est folyamán (a csirkenyak kivételével).

Chároszet: “malter”. Általában reszelt alma, bor (szőlőlé), és dió keveréke, mely arra emlékeztet bennünket, hogy a zsidóknak milyen szörnyű volt a sorsuk rabszolgaságuk idején.

pészach-fogalomtar.jpg

Áfikomen: Még a széder est elején a széder vezetője elrejt egy darab pászkát, amit a gyerekeknek kell megkeresniük, a gyerekek kisebb jutalom ellenében odaadják a megtalált áfikoment. Ezt fogyasztjuk utoljára a széder estén (ez a desszert).

Ászárá mákot /10 csapás: Ezek előzték meg a zsidók Egyiptomból való kivonulását. vér, békák, férgek, rovarok, dögvész, fekélyek, jégeső, sáskajárás, sötétség, elsőszülöttek halála.

Chamec: kovászos étel, ezeket nem fogyasztjuk az ünnep idején.

Kitniot: Az askenázok ezeket az ételeket sem fogyasztják pészachkor. Legegyszerűbben úgy szokták fordítani, hogy “hüvelyesek”. Ebbe a kategóriába tartozik például a bab, a borsó, de a rizs is.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Izrael
Kibertámadás ért több ezer izraeli honlapot
Megemlékezések
Egy kis zsidó srác Georgiából
2020. Május 20. / 12:45

Egy kis zsidó srác Georgiából

Kommentek