Dr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezető igazgatója

2024. Január 02. / 08:04


Dr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezető igazgatója

A Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen 1970-ben diplomázott, majd ugyanott szakközgazda és egyetemi doktori címet szerzett dr. Kunos Péter 2014 óta a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), s 2015 óta a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) ügyvezető igazgatója.

Kiváló pénzügyi szakember, aki mind a hivatali, mind a magánszférában jelentős karriert futott be, s összesen 16 évig látta el a Magyar Sakkszövetség elnöki tisztségét. Pályakezdőként a Pénzügyminisztériumban dolgozott, ahol később Faluvégi Lajos pénzügyminiszter titkára lett, akit egyik szakmai és vezetői példaképének tart. Megtiszteltetésnek vette, hogy vele tarthatott, amikor őt kinevezték miniszterelnök-helyettesnek és az Országos Tervhivatal elnökének. A mai értelemben vett kabinetfőnöki feladatainak ellátását követően megbízást kapott az Állami Tervbizottság titkárságának vezetésére.

1988-ban kinevezték a Miniszterelnöki Hivatalban létrehozott Tervgazdasági Bizottság titkárává, majd a hivatal elnökhelyettesévé, később a Pénzügyminisztérium államtitkárának. 1990-ben került az Agrobankhoz, amelyet 1995-ig vezetett. 

Az önéletrajzukból sokan „kifelejtik” a kellemetlen tényeket, ám dr. Kunos Péter őszinte ember lévén nem szokta elhallgatni, sőt büszkén vállalja, hogy az agrobankos tevékenysége miatt 1990-es évek végén elítélték egy koncepciós pernek tekinthető eljárás során – holott a fejére olvasott cselekményeket a bankszakmában máig innovatív megoldásoknak tartják és már tanítják.

Szakmai tudását 2014-ben állította a magyar neológ felekezet szolgálatába. Ügyvezető igazgatói működése alatt a Mazsihisz-BZSH átlátható, kiegyensúlyozott, biztonságos gazdasági tevékenységet folytat. Dr. Kunos Péter egyik vezetői erénye, hogy nem utasítandó beosztottként, hanem teremtett emberként tekint munkatársaira – ahogyan azt a zsidó hagyomány tanítja.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek