Több rabbi már otthagyta a Mazsihisz által megosztónak tekintett zsidó egyesületet

2021. Február 28. / 11:54


Több rabbi már otthagyta a Mazsihisz által megosztónak tekintett zsidó egyesületet

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) örömmel nyugtázta több rabbi döntését: távoznak a Róna Tamás által vezetett Magyarhoni Zsidó Imaegyletből (ZSIMA). A Mazsihisz Vezetősége továbbra is azt tartja természetesnek, ha munkavállalói, így rabbijai és kántorai a Szövetségen belül, a Mazsihisz tagszervezeteiben végzik munkájukat és dolgoznak a neológia jövőjéért.

Pár hónappal ezelőtt a Mazsihisz Rabbitestületének több rabbija csatlakozott a ZSIMA (Magyarhoni Zsidó Imaegylet Egyesület) nevű vallási egyesülethez, amelyet a Mazsihisztől elbocsátott Róna Tamás főrabbi hozott létre 2020. októberében.

A napokban az alapításban részt vett főrabbik közül hárman, köztük az egyesület alelnöke úgy döntöttek, hogy a ZSIMA keretein belül a továbbiakban nem kívánnak semmilyen tevékenységet folytatni.

Mint korábban a Mazsihisz Vezetősége közölte: sem a Mazsihisznek, sem a neológiának nincs szüksége olyan szervezetre, amelyik megosztja a magyarországi neológiát. A neológ vallási mozgalmat a Mazsihisz és a benne tömörülő neológ hitközségek reprezentálják. 

A Mazsihisz Vezetősége elkötelezett a magyarországi neológ zsidó mozgalom értékeinek megtartásában, a neológia tradícióinak megőrzésében, és ezen célok elérése érdekében sikeresen dolgozik együtt a neológ rabbik túlnyomó többségével.

A Róna nevével jelzett, a neológiát megosztó egyesületből kilépő vallási vezetők döntését a Mazsihisz Vezetősége olyan pozitív folyamatnak értékeli, amely megalapozhatja a Szövetségen belül kialakult belső feszültségek felszámolását, a világi és a vallási vezetők jövőt építő együttműködését.

MAZSIHISZ kommunikáció

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek