Mazsihisz – Arra kérjük a politika szereplőit, tartsák tiszteletben függetlenségünket!

2019. Február 11. / 11:02


Mazsihisz – Arra kérjük a politika szereplőit, tartsák tiszteletben függetlenségünket!

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), mint a legjelentősebb honi zsidó szervezet feladatának tartja, hogy világos értékrendet követve képviselje a közösség érdekeit. Választási években különösen fontosnak tartjuk, hogy a felfokozott közhangulattól függetlenítsük szervezetünket és megfontoltan reagáljunk a bennünket érintő kérdésekben. Szövetségünk megfelelő kompetenciákkal rendelkezik ahhoz, hogy eldöntse mi zavarja, mi sérti, mi veszélyezteti közösségünket.


A Mazsihisz számára elfogadhatatlan bármilyen politikai célú listázás – ilyesmi akár mégoly tétova mentegetését hibának tartjuk. 2012-ben mindenfajta nyomásgyakorlás nélkül, erélyesen szólaltunk fel, amikor a parlament falai között egy olyan országgyűlési képviselő tett javaslatot a zsidók listázására, aki mind a mai napig a Jobbik parlamenti frakciójának tagja. A Jobbik a mai napig nem tudott kellően eltávolodni vállalhatatlan múltjától, ezért a Mazsihisz továbbra sem tart kapcsolatot ezzel a parlamenti párttal.

Ugyanakkor a magyar közélet szempontjából visszalépésnek tartjuk, hogy a magyar hatóságok a magyar fővárosban megtűrték a neonáci csoportok hétvégi demonstrálását. A zsidó közösség és Magyarország jóérzésű többsége számára riasztó, hogy Budapest idén is neonáci megemlékezés és felvonulás otthonává vált. Az SS-halálfejekkel alakzatban felvonuló, gyűlöletet szító, neonáci demonstráció a Városmajorba meghirdetve számunkra ugyanúgy elfogadhatatlan, mintha felmentek volna a Kapisztrán térre, a Várba.

Szövetségünk továbbra is a több ezer éves zsidó tradíciók közvetítette értékektől vezetve kíván működni, a pártpolitikától függetlenül. Tisztában vagyunk azzal, hogy történelmi felekezetként a választási kampányok idején megszólalásaink alkalmat adhatnak arra, hogy azokat a versengő politikai erők a maguk céljaira felhasználják. Arra kérjük a politika szereplőit, tartsák tiszteletben függetlenségünket!

Az antiszemitizmussal szemben és az emlékezetpolitikai kérdésekkel kapcsolatban pedig eztán is következetesen, a magyarországi zsidóság érdekében dolgozunk tovább.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Élet + forma
Köszönet az őrbottyáni diákoknak és tanáruknak