Magyar zsidó arcképcsarnok: Delly Rózsi (1912-2000)

2022. Június 01. / 12:25


Magyar zsidó arcképcsarnok: Delly Rózsi (1912-2000)

Delly Rózsi, a huszadik századi magyar operaélet egyik legnagyobb alakja 1919-ben Budapesten született, és 2000-ben Budapesten hunyt el. Pályája során a drámai szoprán és a drámai mezzoszoprán szerepkör legnagyobb szerepeit énekelte el Magyarországon és külföldön egyaránt.

Delly Rózsi tanulmányait a Zeneakadémián kezdte Székelyhidi Ferenc tanítványaként, de Rómában, Bécsben és Salzburgban is tanult. A zsidótörvények miatt csak 1946-ban kezdődhetett a pályája, amikor Tóth Aladár szerződtette az Operaházba, és beugrással debütált Mascagni Parasztbecsület című operájában, Santuzza szerepében. 1970-ig az Operaház vezető drámai szopránja és vezető szopránja, aki az operairodalom olyan szerepeiben nyújtot kiemelkedő alakítást, mint Eboli hercegnő (Verdi Don Carlos), Amneris (Verdi Aida), Gertrudis (Erkel Bánk bán), Sába királynője (Goldmark Sába királynője), Dalila (Saint-Säens Sámson és Delila), Judit (Bartók A kékszakállú herceg vára) vagy az operairodalom egyik legnehezebb szopránszólamaként számontartott Turandot (Puccini Turandot). Elsősorban azonban Wagner-heroinaként aratott hatalmas sikereket. Izoldaként, Ortrudként és Brünhildeként a legnagyobb Wagner-szopránok közé emelkedett, és rendszeresen fellépett Bayreuthban is. 

Többször vendégszerepelt Moszkvában, Bécsben, Párizsban, Londonban, Berlinben és Brüsszelben is. A magyar és a nemzetközi operaélet legnagyobb művészeivel lépett színpadra, olyan énekesek partnereiként, mint Székely Mihály, Osváth Júlia, Simándy József, Joviczky József, Anja Silja, Leonie Rysanek, Ernster Dezső, Kónya Sándor vagy Wolfgang Windgassen, és olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Ferencsik János, Lukács János, Otto Klemperer és Lamberto Gardelli. Összesen 677 alkalommal énekelt az Operaház színpadán. Rendszeresen utazott vidékre és lépett fel az ötvenes-hatvanas évek vándor operatársulatával, a Gördülő Operával. 1970-es nyugdíjba vonulása után is gyakran fellépett, de nemcsak operában, hanem még prózai szerepben is: Örkény István Macskajáték című darabjában Cs. Bruckner Adelaida szerepét alakította. 2000-ben hunyt el, sírja a Kozma utcai zsidó temetőben található.

Rendkívüli hangterjedelme, és hangjának vivőereje egyaránt alkalmassá tették a nagy Verdi-mezzószerepek vagy Judit eléneklésére és Turandot stabil magasságokat követelő szerepére is. Várnai Péter operalexikonjának jellemzése szerint: „Hatalmas hanganyag, teljesen kiegyenlített regiszterek és nagy drámai feszültség: ezek teszik emlékezetessé alakításait.”. Egyik legismertebb alakítását. Gertudis-t, Joviczy József partnereként lemezre is felénekelte. Számos magas kitüntetést elnyert, 1959-ben Érdemes művész, 1973-ban Kiváló művész, 1993-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjének birtokosa lett, és a Magyar Állami Operaház örökös tagja.

2010-ben, halálának tizedik évfordulóján Stáhly utcai lakásának otthont adó házban az Operaház emléktáblát avatott tiszteletére.

Felhasznált források:

 ▪ Gál Juli (2010), „Tíz éve hunyt el Delly Rózsi”, in Új Élet, 2010 április 1, p.  6.
 ▪ Várnai Péter (1975), Operalexikon. Zeneműkiadó Vállalat: Budapest
 ▪ Opera.hu: Delly Rózsi / https://www.opera.hu/hu/tarsulat/szemely/delly-rozsi/192/
 ▪ https://mek.oszk.hu/02100/02139/html/sz05/98.html

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek