Tevan kiállítás és előadás az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemen
Feb. 19.

Tevan kiállítás és előadás az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemen

Információk

Dátum

2024.02.19.

Időpont

18:00 - 19:30

Helyszín

Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem

Leírás

Szeretettel meghívjuk Önt, Családját és Barátait a Tevan család- és nyomdatörténeti vándorkiállítás megnyitójára 2024. február 19-én, hétfőn délután 6 órakor az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetemen. Pontos cím: Budapest VIII. kerület, Scheiber Sándor u. 2.

A kiállítást megnyitja: Dr. Balogh István, főiskolai docens.
A kiállítást bemutatja: Tevan Ildikó, a Tevan Alapítvány vezetője. 

tevan.kiallitas-cikkbe.jpg

A megnyitót követően Tevan Ildikó az OR-ZSE Szabadegyetem keretében előadást tart a Tevan család és a nyomda történetéről az egyetem könyvtárban. A kiállítás a Tevan Nyomda kulturális örökségén kívül, a nácizmus áldozatainak kíván emléket állítani egy közép-európai történelmi metszeten keresztül.

Tevan Adolf  1903-ban Békéscsabán alapította meg a nemzetközi hírnevű Tevan Nyomdát, amelyet fia, Tevan Andor korszerű üzemmé fejlesztett. Az 1910-es években elindította a 83 kötetes Tevan Könyvtár Sorozatot, majd a Tevan Amatőrsorozatot, amelyek igényes és szép kivitelezésű könyveikkel méltán lettek népszerűek.

Az anyag hiteles forrásokból, a megjelent Tevan-publikációk egészén túl, a családi emlékekből, hagyatékokból és fényképgyűjteményekből, levéltári dokumentumokból, anyakönyvekből, aprónyomtatvány-gyűjteményekből, fotótárakból, valamint a korabeli folyóiratokból és a szakforrásokból származik.

Címkék