Zsidó Világkongresszus: Fókuszban a diaszpóra és Izrael kapcsolata

2021. Június 27. / 10:25


Zsidó Világkongresszus: Fókuszban a diaszpóra és Izrael kapcsolata

Több mint két tucat ország zsidó vezetőinek részvételével a napokban ülést tartott a Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress) igazgatótanácsa, az online megbeszélésen a diaszpóra és a Zsidó Állam új alapokra helyezett kapcsolatáról kifejtette elképzeléseit Nacham Shai, Izrael diaszpóra ügyekért felelős minisztere. A tanácskozáson részt vett Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke is.


A Zsidó Világkongresszus májusban tartott, 16. tisztújító plenáris közgyűlése után most először ült össze a szervezet új igazgatótanácsa. A testület – amelyben több mint két tucat ország zsidó vezetői kaptak helyet – általában személyesen ül össze, de a koronavírus-helyzet miatt most még online tartották meg a tanácskozást.

jdcorps-zoom-layout-templates-12.png

Az ülésen részt vett Nachman Shai, a Zsidó Állam új kormányának frissen kinevezett diaszpóraügyi minisztere is. A szívélyes eszmecsere során Ronald S. Lauder, a Világkongresszus elnöke fölhívta a miniszter figyelmét arra: elsődleges fontosságú a diaszpórában élő fiatal zsidók kapcsolatának megerősítése az izraeli családjukkal, erre szerinte jelentős erőforrásokat kell mozgósítani, hiszen a diaszpóra zsidóság és az izraeli zsidóság viszonya központi kérdés, sőt, ez a téma jelenleg a Világkongreszus szívügye.

Nachman Shai – aki 2009 és 2019 között volt a knesszet tagja – világossá tette, hogy elkötelezett a zsidó nép egységének megerősítésése Izraelben és szerte a világon. A miniszter azt mondta: a hangsúlyt a kölcsönösségre kell helyezni, hiszen – mint fogalmazott – „nem rólunk és nem rólatok van szó, hanem arról, hogy  egy nagy és egységes zsidó népként küzden a közös ellenségeinkkel”.

A megbeszélésen az emelkedő tendenciát mutató antiszemitizmusról a diaszpóraügyi miniszter elmondta: ez nem Izrael, hanem a zsidóság biztonságának kérdése, a tét az, hogy fenntartsuk magát a zsidó népet generációkon át.

Forrás: WJC

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek