Zsidó kultúra és politika a felvilágosodás korában

2021. Február 11. / 14:55


Zsidó kultúra és politika a felvilágosodás korában

Dr. Balázs Gábor eszmetörténész előadás-sorozatának mai témája: „Zsidó kultúra és politika a felvilágosodás korában". Az OR-ZSE általános rektorhelyettese, a rabbiképzés szak szakfelelőse az online kurzust a JCC Budapest-Bálint Ház és a Mozaik Zsidó Közösségi HUB szervezésében tartja.


„Ha Hérodotosz volt a történetírás atyja, akkor a zsidók a történelem értelmének atyái voltak” – írta Josef Hajim Jerushalmi  a zsidó közösségi emlékezetről írt, klasszikussá vált könyvében, a Zákhorban. Ez a kiindulópontja dr. Balázs Gábor  eszmetörténész mai elődásának  a JCC Budapest-Bálint Ház és a Mozaik Zsidó Közösségi HUB szervezésében megvalósuló online kurzus keretében.

Az előadás-sorozat a zsidó történelem fontos fejezetein halad át, a Bibliától napjainkig. Nem eseménytörténeti áttekintésről van szó, hanem arról a központi kérdésről, hogy az egyes történelmi eseményeknek milyen értelmet tulajdoníthatunk a zsidó történelem egésze szempontjából. 

Az előadások klasszikus és modern zsidó források közös elemzésére és megvitatására épülnek. Noha a témák összefüggenek, de az egyes előadások önmagukban is érthetők. A részvételhez nem szükséges előképzettség. 

148709127_3776878069038386_7682071547742194803_o.jpg 

A mai előadás 18 órakor kezdődik a Zoomon, a részvétel regisztrációhoz kötött, ezért kattintsanak ide.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek