Zsidó családokat fenyegettek: elköltöztök vagy meghaltok

2019. Január 30. / 12:33


Zsidó családokat fenyegettek: elköltöztök vagy meghaltok

Egy A4-es lapra rajzolt bőrönd, alatta pedig egy koporsó jelezte a megfenyegetett zsidó családoknak, hogy milyen választási lehetőségek előtt állnak, azaz: elköltöznek vagy meghalnak. Az eset a napokban történt a Párizshoz közeli  Champigny-sur-Marne-ban.


A Le Parisien írása szerint legkevesebb négy család postaládájába dobtak be a napokban egy olyan A4-es lapot, amely egy bőröndöt és egy koporsót ábrázolt. Egy zsidó lány, Hélène – akit a lap biztonsági okokból megváltoztatott névvel szerepeltet – először azt hitte, hogy ez valami rossz vicc. A rajzot azonban nem lehet nem halálos fenyegetésnek tekinteni, úgyhogy Hélène úgy véli: az antiszemitizmus mostantól kézzelfogható távolságba került az otthonaikhoz. 

„Ez megdöbbentő” – fogalmazott a lány, aki nem gondolta volna, hogy ilyen jellegű fenyegetést fog kapni. De nem is lepődött meg rajta, mert – mint mondta –  „mindenfelé antiszemitizmust tapasztal”.

Az eset érdekessége, hogy a szélsőjobboldallal és annak jelképeivel foglalkozó történészek szerint a „bőrönd vagy koporsó” motívum eredetileg nem is antiszemita tartalmú, hanem a – Franciország által megszállt, majd az ország tengerentúli részének nyilvánított – Algériában letelepedett franciákkal szembeni tiltakozás jelképe volt. Az arab lakosság ezzel fenyegette a „fekete lábúaknak” nevezett algériai franciákat (a máig használt elnevezés eredete, hogy a gyarmatosító francia katonák fekete csizmát viseltek). 

A Le Parisien írása alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Közélet
Az emlékezés, amely jövőt ígért
2019. Január 22. / 12:43

Az emlékezés, amely jövőt ígért

Kommentek