Ünnepeljünk: évtizedek óta először zsidó fesztivál volt Łódź-ban

2019. Június 17. / 20:42


Ünnepeljünk: évtizedek óta először zsidó fesztivál volt Łódź-ban

Dawid Szychowski rabbi szervezésében évtizedek óta ismét a lengyelországi Łódź városa adott otthont egy zsidó fesztiválnak. A kezdeményezés a  Shavei Israel nevű szervezetnek köszönhető, amely szerint Lengyelországban újjáéledőben van a judaizmus.


A Megbékélés Fesztiválja nevet adták annak a zsidó nagyrendezvénynek, amelyet a lengyelországi Łódź-ban tartottak a savuóti ünnep után. Mint megannyi más kelet-európai város – Krakkó, Varsó, Budapest – zsidó fesztiváljain, a lengyel nagyvárosban is volt filmvetítés, Tóra-tanulás,  főzés és sok-sok koncert. A rendezvényt Dawid Szychowski rabbi, a Shavei Israel egyik képviselője szervezte.

A Varsótól több mint száz kilométerre lévő Łódź Lengyelország egyik legvirágzóbb zsidó közösségének otthona volt, s ahol a holokauszt alatt az egyik legnagyobb gettó működött. Michael Freund, a Shavei Israel alapítója emlékeztetett arra: a lódź-i gettó csaknem mind a 164 ezer lakóját meggyilkolták – a Yad Vashem Intézet adatai szerint Lengyelország mintegy 3 millió zsidó lakosának 90 százalékát ölték meg. 

Az egykori gettó kapuja

Sok zsidó túlélő titkolta a gyökereit a gyermekei előtt, ennek ellenére a fiatal lengyeknek köszönhetően – akik elől pedig a szüleik, nagyszüleik,  dédszüleik elrejtették a valódi származásuk – a jaudaizmus föléledt az országban a kommunista rendszerek bukása óta, s ezt ünnepelnünk kell – tette hozzá Michael Freund.

A Forward.com cikke nyomán.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Micva Nap a klímavédelemért a Benjamin oviban
Megemlékezések
Százhat évesen meghalt a legidősebb osztrák holokauszttúlélő

Kommentek