Új online projektek a rabbiktól, akik már készülnek a járvány utáni helyzetre

2021. Január 15. / 14:53


Új online projektek a rabbiktól, akik már készülnek a járvány utáni helyzetre

A koronavírus miatt kialakult digitális életforma a Mazsihisz rabbijait arra ösztönözte, hogy új, rendhagyó módon tartsák a kapcsolatot neológ közösségeikkel. A Mazsihisz ezen a héten tartott vezetőségi ülésén téma volt az a tervezet, amelyet  a neológ  rabbik tettek le a  Vezetőség  asztalára a digitális közösségszervezés céljaival. Ugyanakkor már szervezik a pandémia utáni munkát is.


Változatos, gazdag és tartalmas programkínálatot tükröz az a projekttervezet, amelyet neológ közösségünk rabbijai alkottak meg annak érdekében, hogy a járvány következtében kialakult helyzetben intenzívebben foglalkozhassanak a közösségeik tagjaival. A projektek között sok olyan elem is van, amely már a pandémia utáni helyzetre reflektál.

A tervek között szerepel, hogy a rabbik előre felmondják a Smá áldást, amelyet reggel időzítve lead a Mazsihisz és a BZSH Facebook-oldala; ugyancsak a Facebook oldalakon tervezik a péntek esti gyergyagyújtás szertartásának bemutatását minden pénteken sábesz bejövetele előtt 30 perccel. Előre felvett videós anyagokon kívül a projektek között szerepel élő adás az aktuális hetiszakaszról, amelynek keretében minden rabbira havonta egyszer kerülne sor. 

A rabbik készülnek a járvány utáni helyzetre is: közösen kidolgozott előadást terveznek a zsidóságról elsősorban a  vidéki közösségek számára. A budapesti Rumbach zsinagógában minha-máriv imát terveznek, mindig más rabbi vezetésével, az imák után tanulás, utána kiddus és beszélgetés. 

Szeretnék bevezetni a „privát rabbi” intézményét a rabbik rendszeres fogadóóráival. A „privát rabbit” előzetes regisztrációval lehet majd felkeresni, így akár „mélyebb” beszélgetésekre is sor kerülhet majd.

A Mazsihisz Vezetősége a neológ rabbik javaslatát elfogadta és határozatban gondoskodott a projekt megvalósításához szükséges forrásokról is.   

(Címlapkép: Ri Butov/Pixabay)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek