Új Élet: A Sirim kórus dalai túljutottak a Lauder falain

2023. Február 15. / 12:35


Új Élet: A Sirim kórus dalai túljutottak a Lauder falain

Bíró Eszter énekesnő és Rév Kata judaisztika-héber tanár vezetésével a budapesti Lauder iskolában működő Sirim gyermekkórus mára széles körben ismertté vált. Nem is csoda, hiszen rendkívüli munkát végeznek: Födő Sándor hangszerelésében különleges, korszerű formában dolgoznak fel és tesznek szabadon elérhetővé, azaz közkinccsé zsidó liturgikus dalokat,  izraeli műveket, jiddis és ladino nyelvű énekeket. Az Új Élet legfrissebb számából ajánljuk a Bíró Eszterrel és Rév Katával készült beszélgetést.

Az Új Élet legfrissebb számában olvashatnak egy páros interjút Bíró Eszter énekesnővel és Rév Kata judaisztika-héber tanárral, a Lauderben működő Sirim gyermekkórus vezetőivel. 

Rév_Kata.jpegRév Kata

Mint Rév Kata a cikkben elmondja: „a Lauderben, ahol hosszú évek óta tanítok, 2018-ban kértek meg arra, hogy a judaisztika keretében készítsek tantervet az általános iskolai harmadik osztályos diákok énekórájához, amelynek keretében zsidó liturgikus és izraeli dalokat sajátíthatnak el. 

A tananyagot el is készítettem, így a harmadikosok heti egy judaisztikai énekóráján már a tananyag része egy énekkönyv, amely minden zsidó ünnephez kapcsolódóan tartalmaz dalokat. 

De rögtön a munka elején az akkori judaisztika vezetőnk javaslatára megismerkedtem Bíró Eszterrel, aki profi énekesnő, s akinek a Lauderbe jártak a gyerekei. Mint kiderült, jól egymásra találtunk szakmailag".

Bíró Eszter az interjúban egyebek mellett hangsúlyozza: „mára az éneklés nemcsak népszerű a Lauderben, de presztizsértéke is van. Büszke vagyok rá, hogy a Sirim kórust már iskolán kívül is kezdik megismerni, hogy a gyerekek egyre több meghívást kapnak". 

bíró_eszter_gordon_eszter.jpgBíró Eszter (Fotó: Gordon Eszter)

Arra a kérdésre, hogy vallási szempontból milyen jelentőséget tulajdonít az együtténeklésnek, Bíró Eszter azt válaszolta: „nagyon fontosnak tartom, mert az a tapasztalatom, hogy a dalok, a liturgikus énekek révén a gyerekek sokkal közelebb kerülnek a zsidó világhoz, a zsidó tradíciókhoz és ezáltal a zsidó identitásuk megéléséhez. Az éneklés által részeseivé válnak a hagyománynak és a hagyomány átadásának".

Az interjút teljes terjedelmében az ÚJ ÉLET legújabb számában olvashatják.

Rév Katalin Hanna

2001 óta a Lauder Iskola judaiszika, héber, juda-ének, valamint izraeli néptánc tanára, osztályfőnök, az elmúlt években a Sirim kórus egyik vezetője. Számos judaisztikával kapcsolatos munkafüzet, valamint a Lauder Sirim daloskönyv összeállítója. Évek óta részt vesz a Lauder Alapítvány e-learning oktatási programjában is. Korábban a Frankel zsinagógában és a rabbiképző zsinagógájában tartott talmud tórát. Hat évig volt a Bét Sálom nyári tábor vezetője.

Bíró Eszter

Pályafutása 16 évesen a Miss Saigon főszerepével kezdődött, amerikai tanulmányai után többek között Az Operaház Fantomja, a Mozart!, illetve a Csoda Krakkóban című film női főszereplője, a Budapest Klezmer Band énekese volt. Hat szólólemeze jelent meg és három gyerekkönyve. Az Időmanó kalandjai címmel 17 részes tv-sorozatot készít a JimJam TV számára, amelynek írója, rendezője és főszereplője is. Fonogram–, Gundel Művészeti- és Érték-díjas. A Kaddis című komolyzenei mű és a Hanna című darab főszereplője.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek