Szeged: Ha a fiatalság érdeklődő, az jó jel

2019. Május 13. / 21:32


Szeged: Ha a fiatalság érdeklődő, az jó jel

Szerző: Kácsor Zsolt

A Szegedi Zsidó Hitközség új elnökévé a közelmúltban Buk Istvánt választották, aki a hitközséget 23 éven át vezető Lednitzky Andrást váltotta. Ebből az alkalomból beszélgettünk az új vezetővel, akit eddigi életútjáról és terveiről kérdeztünk.


Édesapám munkaszolgálatos és holokauszttúlélő volt, édesanyám gettóba kényszerült, majd őt is deportálták. 1947-ben születtem meg Szarvason, onnan Szentesre költöztünk, ahol eléggé mozgalmas hitélet volt az ötvenes évek elején, ami mai fejjel visszagondolva meglepő. Jártam talmudra, megtartottunk minden ünnepet, minden pénteket, szombatot, és voltak kulturális rendezvények is. 

Bárcsak ilyen lenne ma egy kisvárosi zsidó miliő…

Igen, nagyon furcsa visszagondolni azokra az évekre! Ma már el sem tudjuk azt az életet képzelni. Szentesről Békéscsabára kerültem, ott érettségiztem. Szegeden nősültem meg az itteni zsinagógában, Scheiber Sándor professzor úr volt az eskető rabbink. Az első feleségemmel Makón éltünk tíz évig, az első házasságomból van egy fiam, a másodikból pedig egy lányom.

Mikor kapcsolódott be a szegedi hitközség vezetésébe?

1974 óta élek Szegeden, és igyekeztem mindig a vallás közelében lenni. A munkámmal ez nem mindig volt összeegyeztethető – a foglalkozásomat tekintve mélyépítő technikus vagyok –, de már nyugdíjba mentem, és azóta több az időm. Négy éve vagyok tagja az elöljáróságnak, és most abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy elnökké választottak.

IMG_20190506_185416.jpgBuk István

Mennyi zsidó élhet Szegeden?

Úgy négyszáz körül, legalábbis az alapján, hogy mennyien fizetik a kultuszadót. A minjen azért általában mindig megvan, de lehetnénk többen. A nagyobb ünnepeken persze komolyabb a létszám, olyankor jönnek Makóról, Szentesről, Vásárhelyről is. 

Milyen tervekkel vág neki az elnöki ciklusnak?

A hitélet erősítését tartom szem előtt. Kellenek persze kulturális események is, de a vallási élet fejlesztésére nagyobb hangsúlyt kell helyezni. Úgyhogy szeretnénk megszólítani a fiatalságot általános iskolásoktól kezdve középiskolásokon át egyetemistákig. A minap a szegedi Radnóti gimnázium tanulóit láttuk vendégül a zsinagógában, ahol másfél órás idegenvezetést tartottunk nekik, majd a székház dísztermében beszélgethettek a rabbival. Tanulságos volt, mert nagyon érdeklődők voltak, és ha a fiatalság érdeklődő, az jó jel. Lehet köztük sok olyan, akire számíthatnánk a jövőben. 

***

Lednitzky Andrástól, a Szegedi Zsidó Hitközség eddigi elnökétől  levélben búcsúzott el Heisler András, a Mazsihisz elnöke. Az alábbiakban ebből idézünk:

Kívánok neked egészséget és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége nevében köszönöm azt a sok áldozatot, önzetlen munkát és eredményeket, amelyet közösségednek és mindnyájunknak adtál. A szegedi zsidóság történelmébe elnökséged évtizedeivel beírtad magad. Képes voltál megőrizni a neológ hagyományokat, nem engedtél az új „honfoglalók” beavatkozásainak, a szegedi zsidóságot a város közéletének részévé tetted, s az emlékezetes vacsoraestjeiddel hitelesítetted munkátokat. 

András! Őrizd meg azt a szarkasztikus humorodat, ami sokszor segített téged abban, hogy a rendkívül bonyolult közéleti helyzetekben is a felszínen tartsad féltett közösségedet. Biztos vagyok benne, hogy a szegedi zsidóknak ugyanolyan megbecsült tagja fogsz maradni, mint elnökként voltál: emberi kvalitásaid ugyanis ezt indokolják. 

Vigyázz magadra, és még egyszer köszönöm. 

Heisler András

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Tömegesen menekülnek a zsidók Oroszországból
Ünnepek
Szerdócz Ervin: A Tóra és a jellempróba
2022. Szeptember 07. / 16:33

Szerdócz Ervin: A Tóra és a jellempróba