Roman Polonsky lett a Szochnut új régiós vezetője Budapesten

2021. Október 01. / 10:40


Roman Polonsky lett a Szochnut új régiós vezetője Budapesten

Roman Polonsky személyében immár új vezetője van a Szochnut (Jewish Agency for Israel – JAFI) Közép-Kelet-Európai Régiójának. Polonsky hatáskörébe Németország, Közép-Kelet-Európa és a volt szovjet területek tartoznak majd, munkáját Ledniczky Lívia, az Izraeli Kulturális Intézet (IKI) új programigazgatója segíti a jövőben.  A régiós vezető egy hónapja költözött Budapestre Berlinből.


Új vezetőt neveztek ki a Szochnut (Jewish Agency for Israel) budapesti székhelyű Közép-Kelet-Európai Régiójának élére Polonsky Roman személyében. 

Polonsky 1990-ben alijázott Izraelbe Ukrajnából, amely akkor még a Szovjetunió tagállama volt. Színházrendezői és zongoratanári végzettséggel rendelkezik – Szentpéterváron és Kisinyovban szerezte diplomáit –, majd az Izraelben való letelepése után rádiós és televíziós újságíróként, valamint politikai kommentátorként dolgozott. 

Részt vett a Natan Saranszkij és Joel Edelstein által 1995-ben létrehozott politikai párt, az Israel BaAliyah megalapításában, s mivel a párt bejutott az izraeli parlamentbe, a pártelnök Saranszkij pedig miniszter lett, Polonsky a későbbi években Saranszkij közvetlen munkatársaként, szóvivőjeként és médiatanácsadójaként dolgozott. Az 1990-es évek második felétől 2005-ig különböző minisztériumokban volt főtanácsadó, PR- és médiafelelős, 2006-tól televíziós műsorokat vezetett, ezzel egy időben egy jeruzsálemi stratégiai kutatóintézetet irányított. 

Polonsky 2009-ben lett a Jewish Agency for Israel (JAFI) elnök-ügyvezetőjének főtanácsadója, majd 2011-től 2020-ig a szervezet oroszajkú zsidóságért felelős részlegét (Jewish Agency for Israel  – Russian-Speaking Jewry Unit) irányította. Nős, két gyermeke és két unokája van. 

Budapesten Roman Polonsky munkáját – az eddigi munkatársak mellett – Ledniczky Lívia, az Izraeli Kulturális Intézet (IKI) új programigazgatója segíti majd. A történész végzettségű, korábban projektmenedzserként dolgozó Ledniczky Lívia feladata – a programigazgatói munkáján kívül – az lesz, hogy elősegítse a  Szochnut és a magyar zsidó közösség együttműködését.

A két szakember munkájához sok sikert kívánunk.

(Címlapkép: Roman Polonsky. Fotó: The Jerusalem Post)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek