Pészach 2023 / 5783: különleges széderek a világ körül

2023. Április 05. / 12:56


Pészach 2023 / 5783: különleges széderek a világ körül

Foglyoknak biztosított kóser pészachi étkezéstől Ukrajnában, Shrek-témájú széderig Új-Zélandon, és németországi szabadulószobákig, amelyekben a zsidók úgy érzik majd, mintha ők maguk szabadultak volna ki az egyiptomi szolgaságból – különlegesebbnél különlegesebb széderek szerte a világban.

széderek-nagyvilág-jav.png

Szerda este világszerte zsidók milliói ülnek majd ünnepi asztalok köré, ahol hagyományos ételek, szimbólumok és természetesen a pészachi széder tiszteletére macesz kerül terítékre.

Első alkalommal több tucat zsidó fogoly ünnepli majd a peszáchi szédert az ukrán börtönökben. A zsidó vallási élet az ukrán börtönökben jelentősen intenzívebbé vált azóta, hogy a közelmúltban Jonatan Markovicsot, Kijev főrabbiját nevezték ki az ukrajnai börtönök rabbijává.

Széderesték az ukrajnai börtönökben

Peszáchi széderkészleteket küldtek több tucat olyan börtönbe, ahol zsidó fogvatartottak élnek. A foglyok kóser peszáchi ételeket, higiéniai és egyéb felszereléseket is kaptak, amelyek megkönnyítik a rácsok mögött töltött idejüket.

Ezenkívül az ukrán-orosz háborúban harcoló több mint 100 kijevi sorkatona és tiszt kapott dobozos maceszt és széderkészletet.

Kijevben több mint 1000 szédercsomagot küldtek élelmiszerrel és ünnepi kellékekkel a város azon lakosainak, akik az esti kijárási tilalom miatt kénytelenek otthon ünnepelni a szédert, ahelyett, hogy az egész közösséggel együtt ünnepelnék.

Markowitz szerint "a Shlomo Peles rabbi által vezetett JRNU szervezettel, valamint az Ukrajnai Zsidó Föderációval való együttműködésnek köszönhetően sikerül sok kijevi zsidónak, valamint a katonáknak és foglyoknak szerte Ukrajnában elhozni az ünnep szabadságát és örömét".

Többnyelvű Hágáda gyerekeknek

A Cionista Világszervezeten belül működő Center for Religious Affairs in the Diaspora kiadott egy gyermek Hágádát 22 nyelven, többek között bolgárul, hindi nyelven, olaszul, spanyolul, svédül, szerbül, törökül, angolul, hollandul, dánul, horvátul, észtül, finnül, portugálul, lengyelül, oroszul és más nyelveken. A központ főigazgatója, Roi Abecasis elmondta, hogy "odafigyelünk a kis zsidó közösségek igényeire szerte a világon. Ezek a közösségek azért küzdenek, hogy fenntartsák az egyre fogyatkozó híveik számát". Abecasis szerint ezeket a közösségeket úgy lehet megerősíteni, "ha a Széder-estét a gyerekek következő generációja számára is elérhetővé tesszük a saját nyelvükön".

Széder az Ukrajnából menekülő zsidó menekültek számára

Számos európai országot érint az ukrajnai háború, a helyi zsidó közösségekhez csatlakozott menekültek száma miatt az Európai Rabbik Konferenciájának (CER) Segélyalapján keresztül mintegy 5000 élelmiszerkosarat juttatnak el több ezer zsidó menekültnek Európa-szerte 150 000 dollár értékben. "A CER folytatja támogatási programját, és számos peszáchi szédert tart az Ukrajnából a szomszédos országokba menekült több ezer zsidó menekült számára" – áll a CER nevében kiadott közleményben.

A CER olyan országokban segít a zsidó menekülteknek, mint Lengyelország, Románia, Moldova és Magyarország. A hárommillió dolláros kezdeti finanszírozást Jurij és Julia Milner adományozta, akik egy speciális alapot hoztak létre az ukrajnai menekültek számára, hogy segítsenek nekik otthont találni, miután elszakították őket hazájuktól.

Ahogy Pinchas Goldschmidt rabbi, a CER elnöke fogalmazott: ''Az ukrajnai háború folytatódik, annak gazdasági következményeivel és az Európát sújtó menekültválsággal. Továbbra is fáradhatatlanul, éjjel-nappal azon dolgozunk, hogy egyetlen zsidó se maradjon éhen pészachkor"."

Az odesszai árvaházi gyerekek Bukarestben lévő új lakóhelyükön ünneplik majd a peszachot. Shlomo Bakst rabbi, Odessza főrabbija örömének adott hangot, hogy a közösség új, állandó helyiségében ünnepelhetik a pészachot. "A több mint 1200 főt számláló Tikva közösség Odesszából menekült el először egy, a délkelet-romániai Neptun városának egyik szállodájában kialakított ideiglenes menedékhelyre, majd nemrég költözhetett át egy állandó bukaresti lakókomplexumba. Bakst elmondta, hogy a közösség most örömmel készül az ünnep megtartására, Rafael Kruskal rabbival az oldalán, aki ezt a fontos projektet vezeti.

Apák és Fiúk Széder Bulgáriában

Különleges "Apák és Fiúk" széderre kerül sor Bulgáriában: Bulgária főrabbija, Yoel Yifrah rabbi szerint "a közösségnek nehézséget okozott, hogy helyi megoldást találjon a shechita (kóser vágás) biztosítására az európai húshiány miatt". A széder est témája idén az Avot U'Banim (Apák és Fiúk) lesz. Ezen kívül egy különleges szédert is terveznek a közösség magányos és idős tagjai számára. Yifrah szerint több mint egy tucatnyi bulgáriai közösségbe, köztük Burgaszba, Szaliszrába és Várnába is eljuttatták a maceszos dobozokat.

Peszách széder Argentínában

Az argentin zsidó közösség éjjel-nappal dolgozik, hogy segítse a közösség azon tagjainak, akik nem engedhetik meg maguknak a szédert és annak minden velejáróját. Eliahu Hamra rabbi, az argentin zsidó közösségek szövetségének elnöke és a CER Nemzetközi Társult Tagok Gyűlésének (AIAM) tagja elmondta, hogy "Argentína súlyos pénzügyi válsága után most további gazdasági segítséget nyújtanak a közelgő Chágra", mintegy 400 élelmiszerkosarat osztottak ki országszerte ötven közösségnek. Közösségi tagokat küldtek az ország távoli régióiba is, hogy megfelelő szédert tarthassanak a zsidó közösségek és a kontinensre látogató izraeliek számára. Hamra szerint "különösen ebben az évben minden argentin gyülekezet elkötelezte magát, hogy pénzügyi segítséget nyújt, hogy egyetlen zsidó se maradjon éhen".

Egy szabadulószoba Széder Barcelonában

Daniel Ashkenazi barcelonai rabbi elondása szerint idén a barcelonai zsidó közösség egy különleges "szabadulószobát" készített a helyi zsidó iskola diákjai számára, amely lehetővé teszi számukra, hogy "szemléletesen és interaktívan" átéljék az Egyiptomból való kivonulás történetét. Továbbá héber, spanyol és fonetikus Hágádákat osztanak ki a közösség gyermekei között. A széder-estén izgalmas játékokkal várják a gyerekeket. "Több mint 200 ember vesz részt a széderen, három ünnepi asztal körül ülve, amelyeket különböző témákkal díszítettek, mint például Egyiptom és a csapások, valamint a Vörös-tenger kettéválása.

Shrek Széder Új-Zélandon

Az új-zélandi Bnei Akiva izraeli kiküldöttjei a zsidó közösség tagjaival együtt szorgalmasan dolgoztak az első és második széder esti rendezvény előkészítésén.

Egy fiatal izraeli házaspár Elisheva és Noam Fogel és gyermekeik, az új-zélandi hitközség vezetőivel együtt lesznek az első széder házigazdái, amelyre főként a zsidóságba betérteket és egyedülállókat várnak a sziget minden részéről.

A második szédert több mint száz résztvevővel tartják majd, köztük a Bnei Akiva madrichjaival, a résztvevőkkel és a családtagokkal. A széder egy Broadway-musical formájában kerül megrendezésre, és az idei téma a Shrek, a híres bolondos és zöld animációs karakter lesz.

Széder Németországban

Liora és Ariel Wilner, a Bnei Akiva kiküldöttei Dortmundban, Németországban, négy szedert fognak tartani Peszách első két napján. "Az elmúlt négy évben Dortmundban éltünk, de még soha nem volt egyszerre ennyi Széder" - mondták a Postnak. Szerda este egy helyi rabbi által németül vezetett széderen vesznek részt, mintegy 150 résztvevővel. Ugyanakkor a Bnei Akiva ifjúsági szédert is vezetik majd 30 tinédzserrel, "akik egyébként nem ünnepelnék otthonukban a szédert, mivel a közösség tagjai közül sokan a volt Szovjetunióból származnak, és nem tartanak szédert családi ünnepként" - magyarázták.

A csütörtök esti második széderre, valamint a közösségi széderre, amelyet orosz nyelven vezetnek majd, mintegy 50 főiskolás diákot várnak. Wilnerék elmondták, hogy a szabadság ünnepének megünneplése Németországban más és különleges.

"Egy olyan fiatal generáció, amely a sztálini kommunizmus és a náci Németország túlélőinek ötvözete, együtt ülve és együtt ünnepelve a szédert, a legnagyobb bizonyítéka népünk győzelmének".

Ahinoam Wider, aki szintén a Bnei Akiva kiküldöttje, a németországi Düsseldorfban mesélte a Jerusalem Postnak, hogy körülbelül 80 diákot vár az általa szervezett széderen való részvételre. "A széder szervezői maguk a diákok lesznek, akik már készítik az ötleteket, hogy mit mondjanak a peszáchi hagyományokról és szövegekről" – mondta Wider. Emellett a széderen lesz egy szabadulószobás játék is, kihívást jelentő rejtvényekkel, amelyek lehetővé teszik, hogy a résztvevők "aktív és élményszerű módon éljék át az Egyiptomból való kivonulást".

A The Jerusalem Post írása alapján!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek