Örökölt fájdalom – Beszéljünk a múltról!

2023. Február 20. / 15:14


Örökölt fájdalom – Beszéljünk a múltról!

Új filmklubot indít útjára a Virág Teréz Traumakutató Csoport és a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike), amelynek első rendezvénye február 23-án, csütörtökön 17 óra 30 perckor lesz. Első alkalomal a Mátis Lilla rendezésében 2002-ben készült „Mély kútba tekinték…” című dokumentumfilmet vetítik le, amely Virág Terézről szól. A film után beszélgetés lesz a rendezővel, valamint Virág Teréz gyermekeivel és unokáival. 

Virág Teréz (1930–2000) pszichoanalitikus az 1980-as évektől figyelt fel a holokauszt-trauma több generáción át tartó hatására, amely akkor is kísérti a fiatalabb generációt, ha a családban nem beszéltek az átélt szörnyűségekről. Férjével ezért hozták létre a KÚT Alapítványt, s rendelőjébe azoknak nyújtott pszichoterápiás segítséget, akik bármilyen társadalmi traumatizáció – elsősorban a holokauszt – következtében sérültek. 

A Virág Terézről elnevezett kutatócsoport az Örökölt fájdalom – Beszéljünk a múltról! című, a Mazsikével közösen szervezett sorozat keretében öt dokumentumfilmet mutat be, amelyek Virág Teréz munkásságáról és a holokauszt emlékezetéről szólnak.

Első alkalommal a „Mély kútba tekinték…” (2002) című dokumentumfilmet vetíttik le Virág Terézről, a mű rendezője Mátis Lilla. A filmvetítés helyszíne a Mazsike klubhelyisége a VI. kerületi Munkácsy Mihály utca 25. fszt. 3. szám alatt (kapucsengő: 3-as). 

A vetítés után beszélgetés lesz Virág Teréz fiával és lányával, Bárdos Katalinnal, valamint unokáival. 

A részvételre ezen az oldalon lehet regisztrálni. A belépő ezer forint.

A rendezvény Facebook-oldala itt érhető el.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek