Nyílt nap az Izraeli Kulturális Intézetben – Tartsunk velük!

2022. Szeptember 06. / 13:52


Nyílt nap az Izraeli Kulturális Intézetben – Tartsunk velük!

Fergetegesnek ígérkező nyílt nappal indítja az őszi szezont az Izraeli Kulturális Intézet (IKI) ezen a héten vasárnap, szeptember 11-én 13-19 óra között. A rendezvény fókuszába a nemzetközi partnerkapcsolatok, az izraeli gasztronómia és a művészet került, több mint 7 helyszínen lesznek programok szakácskönyv-bemutatóval és főzőkurzussal, interaktív kiállítással, városi sétával, valamint nagy-nagy beszélgetésekkel identitásról, gyereknevelésről és persze: Izraelről. 

S hogy pontosan milyen programok várják a nyílt nap látogatóit az IKI budapesti, Paulay Ede utca 1. szám alatti székházában?  

Cserháti Tamara egykori szépségkirálynő, ma boldog, kétgyermekes családanya a Yalla! – Tarts velem! című, Kalandozások az izraeli konyhában alcímet viselő könyv szerzője különleges utazásra invitálja olvasóit az izraeli gasztronómiába. A könyv 71 autentikus recepten túl betekintést nyújt az izraeli konyhaművészet eredetébe, annak bibliai gyökereibe és modern újításaiba. A nyílt napon az IKI izraeli csapata Cserháti Tamara egyik receptje alapján elkészít egy ételt, amit a helyszínen 14 órától – a könyvről folytatott beszélgetés alatt –  lehet megkóstolni. 

Képernyőkép 2022-09-06 134504.jpg

Biztosan sok embernek ismerősen cseng Bodrogi Eszter neve, bár lehet, többen Fűszeres Eszterként ismerik, főleg, ha az izraeli konyháról vagy a kóser ételekről van szó. Eszter Solomonov-féle sült padlizsán salátát, és tahinis céklát marinált hagymával készít közösen azokkal, akik szeretnének új recepteket tanulni. Igazi ízbomba lesz! Ráadásul a nyílt napon lesz egy kóser és izraeli termékeket áruló bolt is a helyszínen, ahol sokféle autentikus hozzávalót megvásárolhatnak az izraeli ételekhez.

Eszter mellett még Szél Dáviddal is lesz lehetőség találkozni, akit főképpen az @apapara blog kapcsán ismerhetnek, ugyanakkor Dávid emellett tanácsadó szakpszichológus is. A beszélgetés fő témája a gyereknevelés és az identitás kérdése a magyar-izraeli családokban vagy ott ahol az egyik szülő zsidó.

 Képernyőkép 2022-09-06 134655.jpg

A kerti programokat a Hamsa zenekar hangulatos koncertje zárja. 

A street art, vagyis az utcai művészet a '90-es években kezdett elterjedni. A séta résztvevői megismerhetik az izraeli street art művészetét, a street art történetét és technikáit, valamint közösen felkeresik a kiemelkedő alkotásokat a zsidónegyedben.  

Az IKI otthont ad egy amerikai és izraeli művészekből álló alkotói szemináriumnak. A művészek a nyílt nap alkalmával bevonják a látogatókat a műalkotások befejezésébe így az érdeklődőkkel közösen hoznak létre egy interaktív kiállítást. Az esemény lehetőséget ad a művészi véna kibontakoztatására és kötetlen beszélgetésre. 

Nem feledkeztek meg a sport szerelmeseiről sem: lehetőség lesz részt venni az Aviva női tornán! Várják azokat, akik még nem próbálták és azokat is, akik nem is tudják, miért különleges az Aviva torna. A program során lehetőség lesz kérdezni, beszélgetni és egy kis ízelítőt kapni a módszerből. Az ősszel induló Aviva kurzusokra is lehet regisztrálni. 

Ami még biztosan lesz: beiratkozás az ősszel induló héber tanfolyamokra, Taglit regisztráció, gyereksarok, őszi programok a Somerrel és a Hanoarral, taxituri az Adománytaxival és még sok szervezet izgalmas programja.

A nyílt nap Facebook-eseménye itt található.

(Forrás: IKI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek