Mózes rejtélyes eltűnése: elmenni és belekerülni az élet körforgásába

2023. Február 24. / 13:08


Mózes rejtélyes eltűnése: elmenni és belekerülni az élet körforgásába

Ádár az öröm hónapja, aki belép ebbe a hónapba, mint mi a hét elején, újholdkor most, növekszik az örömben. Jó. Az első ünnep halálozási évforduló, ez így együtt kicsit furcsa. Másfelől a halálozási évforduló Mózesé, Ádár havának hetedik napjára esik a halála és a születése is. A teljes élet szimbolikus kifejeződése ez. Azon pedig, hogy egy teljes élet végén elmegyünk, nincs mit gyászolni, illetve van, de legalább ennyire indokolt az öröm is, amelyet az életek teljessége miatt érzünk. Ez az írásunk a Zsidó Múzeum aktuális magazinjában jelent meg. 

Ismeretlen festő: Mózes megtalálásaIsmeretlen festő: Mózes megtalálása

A legtöbb esetben (amikor az Ádár naptárszámítási-csillagászati okokból nem duplázódik meg, egy van csak belőle egy évben, mert néha kettő és olyankor a második Ádárban ünneplünk) Ádár 7. napja a Tecáve hetiszakaszának a hetére esik. Ez az a hetiszakasz, amelybe először és utoljára nem fordul elő Mózes neve.

Eltűnik az életből és ezzel párhuzamosan eltűnik a hetiszakaszból is.

Ugyanakkor a cím, a Tecáve mégis őt szólítja fel, hogy továbbítson parancsokat Istentől Izráel népe számára. Úgy van jelen a hetiszakasz legelejétől, születésétől fogva (ennyiben születésnapi gesztusnak is vehetjük a megszólítást), hogy nem látszik. Rejtetten. 

Mind ismerjük ezt a tapasztalatot. 

Akit szerettünk és elveszítünk, nem tűnik egészen el. Jelen van abban, amit tanultunk tőle, amivel hatott, befonatik, ahogy a halotti imánk, az Él mále ráhámim mondja, az élet kötelékébe. Rejtetten, bújtatottan van jelen, mint ebben a hetiszakaszban, a halálához kapcsolódó Tóra-részben Mózes.

Ugyanezt a nagyvonalú, eltűnős gesztust még egyszer megcsinálja majd a következő hónapban. 

A kivonulás ünnepének, a Peszáhnak a nyitóestéjén, a széderestén sem hangzik fel a neve, nem szerepel a Hágádában a kivonulás vezetője. Nem véletlenül tudja a hagyomány a legszerényebb zsidónak a földön.

Címlapkép: A Magyar Zsidó Múzeum gyűjteményébe 1946-ban került, alig írólap méretű kis olajkép, melyen Mózes megtalálásának ókori jelenetét láthatjuk 18-19. századi stílusban újragondolva.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek