Mögöttünk egy zsidó évtized: mi történt a 2010-es években Amerika zsidóságával?

2020. Január 01. / 06:18


Mögöttünk egy zsidó évtized: mi történt a 2010-es években Amerika zsidóságával?

Online elérhetővé vált két évezred zsidó hagyománya angol fordításban, kóser lett a sajtburger, visszatért Amerikába a gyilkos antiszemitizmus, és betörtek a rabbinők az ortodoxiába. A Jewish Telegraphic Agency (Zsidó Hírügynökség – JTA) összeállítása a 2010-es évekről a zsidó Amerikában. 


1. Talmud a mellényzsebben

A Sefaria.org nevű oldal egyetlen apró felületen, az okostelefonunk kijelzőjén elérhetővé tette a Tórát, a Talmudot, Rásit és Maimonidészt, történeteket és törvényeket, a zsidó szellem egész történetét, nem csak héberül – arámiul –, de angol fordításban is. Bárki bármikor, anélkül, hogy héberül olvasna, két kattintással hozzáférhet a Talmud minden bölcsességéhez, elmerülhet a zsidó hagyomány szövegóceánjában. Így sem a babiloni rabbik, a gánok, sem a spanyol aranykor óriási, sem Rási, sem Maimonidész, sem a vilnai Gáón, sem Lőw Lipót, sem Scheiber Sándor, sem Schweitzer József nem tanulhatott Tórát. Csak mi. Kezdjünk is hozzá. 

2. A kóser sajtburger évtizede

A környezet rohamos pusztulása eddig elsősorban nem visszafogott fogyasztásra, hanem innovációkra ösztönözte az emberiséget. A marhahús fogyasztása egyre kevésbé problémátlan, a Tóra gyanakvása általában a húsevéssel szemben egyre modernebb, aktuálisabb szemléletnek tűnik. Egyre inkább úgy tűnik, hogy az, mit eszünk meg, erkölcsi kérdés, ahogy a kásrut előírásai mindig is gondolták. Eljött a mi időnk. Olyan növényi alapú húspótlékok jelentek meg a piacon a technológia fejlődése okán, amelyek tényleg olyanok, mintha húsok lennének, de ártatlan állatok nem szenvednek az előállításuk során és a klímakrízist sem növelik annyira. Eljött a kóser sajtburger kora. 

3. Amerikában pusztít az antiszemitizmus

Amikor, már jó bő száz éve megérkeztek a kelet-európai zsidók Amerikába, a Goldene Medinébe, azt remélték, hogy itt véget érnek évszázados kínlódásaik, a Szabadság-szobor fogadta őket New York kikötőjében. És ők az amerikai álom megvalósítói. Egy-két nemzedék alatt emelkedtek fel. Nemrég még azt lehetett hinni, hogy zsidónak lenni Nyugat-Európában veszélyes, ha nyíltan csinálják és Izraelben, Amerikában nem, ott senkit sem érdekel. Az utóbbi egy-két évben ez végleg megváltozott. Gyilkos terrortámadások sorozatával ért véget az évtized, még az utolsó napokban is zajlottak. A világ kaotikusabb, ezerszer veszélyesebb hellyé vált, mint ahogy az évtized elején gondoltuk volna, visszatért a rendes kerékvágásba. A gyűlölet marad és tovább kell élnünk vele, el kell viselnünk. 

4. A női ortodox vallási vezetők érkezése

Az online tanulás forradalma, a húsipar esetleges visszaszorulása, az antiszemitizmus levakarhatatlan jelenléte mindőnket érint, nem csak Amerikát, még inkább így van ez talán a női ortodox rabbik forradalmával, amely ebben a tíz évben vette kezdetét. New Yorkban nyílt meg a jesiva, amely vallásivezetővé képzi őket, a férfi hallgatók tanterve, tanmenete szerint. Vannak, akik rabbinak nevezik magukat közülük és némelyek a hivatalos tiltással dacolva rabbiként is szolgálnak ortodox közösségekben, ahol annak ellenére ragaszkodnak hozzájuk a hívek, hogy a kizárás veszélye fenyegeti őket miattuk. Megalakult az első olyan közösség, amelynek alapító rabbija egy ortodox rabbinő. Izraelben szintén elkezdődött mindez a vallásos cionista közösségben, brit ortodox rabbinő is van és nemsokára az első olasz rabbinő is végez. Az első meleg, nyíltan meleg ortodox rabbit is felavatták Izraelben a 2010-es évek vége felé. 

5. A vegyesházasságok kiugrása

Amerikában – ahogy Magyarországon is, még sokkal inkább – magas a vegyesházasságok aránya, tovább nőtt az utóbbi időben. Ebből két dolog következhet a Zsidó Hírügynökség cikke szerint. Az egyik a trend visszafordításának kísérlete, a másik a nem zsidó családtagok integrálása a közösségekbe. A reform-mozgalom és az ortodox áramlatok között álló konzervatív mozgalom híveinek egy része eltűnt, a konzervatívoknak meg kell próbálniuk visszaszerezni őket a következő évek során.

6. Sorozatzsidók 

A zsidó témájú sorozatok népszerűsége az egekben, a sorozatokban mindig volt kis zsidó szálacska, szál, de fűszernek pusztán, a mögöttünk hagyandó évtized viszont a zsidó tárgyú sorozatok aranykora volt, legyen elég az ’50-es években stand-up komikussá váló háztartásbeli, Mrs. Maisel karriertörténetére utalni New Yorkban. Mrs. Maisel a Szívek szállodája megálmodójának, Amy Sherman-Palladinónak a sorozata, aki a Szívek szállodáját szerette, ezt is szeretni fogja. Közben méltán világhírűvé váltak izraeli sorozatok, köztük a Mi fiaink

7. Hászid nők állami szerepvállalása

Rachel Freier személyében hászid nő vált állami tisztségviselővé, először Amerika történetében ebben a búcsúzó időszakban. Az ultraortodox nők rabbivá egyelőre nem lesznek, de egyre nagyobb szerepet követelnek a közösségeiken kívül és belül is maguknak. 

8. Szabad a bab pészachkor

Az askenázi zsidóknak nem szabad babot enniük, hüvelyeseket, rizst és efféléket a Kivonulás Ünnepén, amikor erőteljes megszorításaink vannak, semmi kovászosat nem fogyaszthatunk nyolc napon át. A többségében askenázi zsidóság Amerikában kezdte teljesen elengedni a hüvelyesek tilalmát és a konzervatív mozgalom úgy döntött, hivatalosan is felmenti híveit a kötelezettség alól. A szefárd és askenázi családtagokat egyaránt magukba foglaló családok élete egyszerűbbé vált így. Ez a trend is Izraelből indult, ahol egymás mellett élnek askenázi és szefárd zsidók. 

9. Spanyol zsidók, mehettek haza

Spanyolország és Portugália megengedte az 500 éve kiűzött zsidók leszármazottainak, hogy visszatérjenek az Ibériai-félszigetre, pár tízezren meg is szerezték a spanyol, portugál állampolgárságot az utódok közül. A zsidó történelem egyik legjelentékenyebb időszaka után szörnyű trauma volt a kiűzetés, de van jóvátétel, csak türelem kell hozzá. Spanyolország és Portugália gesztusa, akárhogy is, szép és kedves. 

10. Az ázsiai és fekete zsidók

A fekete, ázsiai eredetű zsidók befolyása, láthatósága növekedett végre a zsidó közösségben. Angela Buchdahl, buddhista édesanya és zsidó apa gyermeke, aki Koreában született, a hatalmas New York-i Central Synagogue rabbijává vált a 2014-es évben. Capers Funnye, Michelle Obama, ex-firstlady unokatestvére például egy etióp zsidó közösséget vezet. A most 40 éves Tiffany Haddish színésznő is megtudta, hogy eritreai zsidók leszármazottja, bát micváján rabbiként Susan Silverman rabbi, Sarah Silverman komikus testvére volt jelen.

Forrás: JTA.org

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Egy kis zsidó srác Georgiából
2020. Május 20. / 12:45

Egy kis zsidó srác Georgiából

Zsidó világ
Újra látogatható a szegedi Új Zsinagóga

Kommentek