Megrendítő: kivonult egész Toronto mínusz 20 fokban is a magányos magyar holokauszt-túlélő temetésére

2019. Február 04. / 14:01


Megrendítő: kivonult egész Toronto mínusz 20 fokban is a magányos magyar holokauszt-túlélő temetésére

Úgy volt, hogy csak a testvére kíséri el utolsó útján a 90 évesen elhunyt Eddie Fordot, de a rabbi facebook-posztja tömegeket vitt ki a temetőbe, hatalmas minjen búcsúztatta Kanadában idős honfitársunkat. 


Eddie Ford nem járt zsinagógába hosszú élete során, nem volt kapcsolata a torontoi zsidó közösségekkel. Amikor viszont megérezte, hogy nemsokára el kell köszönnie az élettől, megkérte Zale Newman rabbit, hogy látogassa meg, Newman rabbi pedig megígérte neki, hogy tökéletes zsidó temetése lesz, ősei hite szerint búcsúztatják majd. Az onkológián a rabbi ígéretében megnyugodva a Budapesten született idős ember, a beszélgetést két nappal követően, távozott a világból.

Eddie Fordnak nem csak zsidó közössége nem volt, magányos idős ember volt általában is. Newman rabbi tartott tőle, hogy nem tudja majd igazán pontosan teljesíteni az ígéretét, nem lesz hozzá közösség, minjen, ami lehetővé tenné, hogy elmondják a temetésen a gyászolók Kaddisát. A temetés hírét kitette a facebookra, remélte, de nem igazán hitte, hogy tud toborozni ismeretlen, kései hívének elég kísérőt a borzasztóan hideg napokban.

Annál nagyobb volt az ő meglepetése is, amikor 150 fős tömeggel szembesült a temetésen, rengeteg emberrel, akik közül senki sem ismerte Eddie Fordot, mégis dacoltak a mínusz 20 fokos hideggel, hogy elköszönhessenek tőle, egy magányos magyar zsidó holokauszt-túlélőtől, egy filmes fel is vette az eseményt a kanadai CBS NEWS csatornának, innen terjedt el a zsidó világban.

A kilátogatóknak köszönhetően az összetartozás ünnepévé, a zsidó szolidaritás ünnepévé vált a magányos temetést ígérő történet és emlékeztet arra, hogy életünkben sem kéne, hogy egyedül legyünk, ha figyelnénk egymásra. 

A The Times of Israel írása alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Közélet
Megújult a weboldalunk
2019. Január 10. / 18:39

Megújult a weboldalunk

Megemlékezések
Rambotól Evitáig: Andy Vajna öt legerősebb filmje

Kommentek