Ma lesz négy dunántúli zsidó közösség bemutatkozása az IKI-ben

2022. Október 27. / 13:11


Ma lesz négy dunántúli zsidó közösség bemutatkozása az IKI-ben

Szerző: Kácsor Zsolt

Amint arról a Ledniczky Lívia programigazgatóval (IKI) készült beszélgetésünkben beszámoltunk: ma délután 5 órától kezdődik az Izraeli Kulturális Intézetben az a rendezvény, amelynek keretében négy dunántúli zsidó közösség mutatkozik be. Az IKI és a Tom Lantos Intézet közös szervezésében megvalósuló rendezvényt kiállításmegnyitó és négy tudományos előadás gazdagítja.

A szombathelyi zsidó közösség történetéről szóló tárlat, valamint a kővágóőrsi zsinagógáról készült fotókiállítás bemutatásával veszi kezdetét ma délután 5 órától a Főnixközösségek – 4 megújuló zsidó közösség a Dunántúlon elnevezésű rendezvény az Izraeli Kulturális Intézetben (Budapest, Paulay Ede utca 1. szám).

Ezután Szántóné dr. Balázs Edit történész a Dunántúl zsidóságáról, dr. Gergely Anna történész a székesfehérvári zsidó közösség történetéről,  Hangodi László történész a tapolcai dr. Frisch József  (1900-1944) életútjáról tart előadást, végül dr. Szegő Ágnes és Susán Eszter egy, a vidéki zsidóságról szóló bibliográfiát mutat be. 

A program a közösségi vezetők és tagok prezentációival zárul: előadást tart majd Winkler Miksa , a siófoki „nyári zsinagóga” vezetője; Barna Ágnes , a Székesfehérvári Zsidó hitközség  elnöke; a már említett Jusztin Ádám, a Káli-medence Zsinagógája Alapítvány elnökeként; valamint Sugár Judit , a Szombathelyi Zsidó Hitközség  elnöke.

Ledniczky Lívia korábbi cikkünkben elmondta: ha minden a tervek szerint alakul, akkor a közeljövőben újabb dunántúli zsidó közösségek bemutatkozását is megszervezik, hogy a közönség képet kapjon például a győri, a soproni, a kőszegi és a régió más zsidó közösségeinek életéről. 

Az esemény Facebook-oldalát – ahol további részleteket olvashatnak a mai rendezvényről – ezen a linken találják. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek