Ma este beköszönt kiszlév hava – jó hónapot minden hittestvérünknek!

2022. November 24. / 11:17


Ma este beköszönt kiszlév hava – jó hónapot minden hittestvérünknek!

A zsidó naptár szerint ma este köszönt be az ünnepi eseményekben és jeles napokban gazdag kiszlév (כסלו) hónap. A hanukia első lángját idén – a polgári időszámítás szerint – december 18-án, vasárnap napnyugta után kell meggyújtani. Az első lángra a következő három áldást kell mondanunk: lehádlik nér sel hanuka; seászá niszim; sehehejánu. A többi hét napon csak az első két áldást mondjuk el. Sábát-hanuka december 23-ra esik.

A zsinagógai évtől számítva kiszlév  a harmadik hónap, míg niszántól  kezdve a kilencedik. A szabadság, a fény, az öröm, az ünneplés időszaka ez, amelynek neve egyes tudósok szerint a kiszleh szóból ered, amely reményt és biztonságot jelent. Mások ellenben úgy vélik, hogy – mivel már az „esős évszakban” vagyunk – a hónap a  „kaszla”, azaz sár, sár, iszap, agyag után kapta a nevét. 

A Talmud szerint ha újhold napján ebben a hónapban nem esett az eső, akkor a Bét Din (vallási bíróság) böjtnapot rendelt el. Napjainkban ilyen esetben zsoltárokat és különleges imát mondanak a Siratófalnál és a zsinagógákban.

Jeles vagy emlékezetes napok ebben a hónapban:

– kiszlév 3-án a görögök bálványt állítottak, amit a hasmóneusok győzelme után leromboltak és e nap ünnepnap lett;
– kiszlév 7-én halt meg Heródes és ünnepet hirdettek;
– kiszlév 10-én született Ruben, Jákob első fia;
– kiszlév 15-én (i .sz. 500-ban) lezáródott a babilóniai Talmud szerkesztése;
– kiszlév 15-én elhunyt Rabbi Jehuda Hánászi, a Misna összeállítója és szerkesztője;
– kiszlév 19-e a hászidizmus születésnapja, mivel 1798-ban ezen a napon szabadult ki a börtönből a chábád hászidizmus alapítója, ljádi Sneur Zálmán rabbi;
– kiszlév 25-én történt a hanuka csodája.

A polgári időszámítás szerint december 23-án, péntek este köszönt ránk sábát-hanuka. Fontos, hogy ekkor a hanukalángot a szombati gyertyák előtt kell meggyújtanunk úgy, hogy a hanukaláng még az est beállta után is égjen félórát.

Hódes Tov! Jó hónapot minden kedves hittestvérünknek!

(Címlapkép: Danny H. – Pixabay)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek