Ma 70 éves Rózsa Péter újságíró, Isten éltesse!

2023. Május 09. / 09:21


Ma 70 éves Rózsa Péter újságíró, Isten éltesse!

Békéscsabán 1953. május 9-én született az országszerte ismert televíziós újságíró, műsorvezető, szerkesztő, Rózsa Péter, aki ma töltötte be 70. életévét. Igaz, ez mit sem látszik rajta. Olyan dinamikusan és olyan lendülettel dolgozik ma is, mint valaha a sajtóban, ám energiáit –  legnagyobb örömünkre – az utóbbi években leginkább a magyar zsidó közösség szellemi kincseinek gyarapítására fordítja. Éltesse az Örökkévaló az emberi kor végső határáig!

Habár az egyetemi tanulmányait tekintve (gépészmérnöki szakon tanult) egészen más irányt is vehetett volna az élete, Rózsa Péter már a húszas évei elején elkötelezte magát a média világával. Az egyetem elvégzése után a Magyar Rádió belpolitikai műsorait tudósította, majd 1989-től a Magyar Televízió szerkesztője és műsorvezetője lett, ahol később a belpolitikai tárgyű adások mellett kulturális területen is közreműködött: olyan remek és emlékezetes műsorok szerkesztője, műsorvezetője volt, mint a Galéria, a Kultúrház, a Mélyvíz, a Napzárta, az Öt órai tea vagy a Záróra, majd egy időben a Klubrádió legnépszerűbb munkatársa volt. 

rp (10).jpgRózsa Péter újságíró

Habár zsidó családban született, nem kapott vallásos nevelést, mert szülei a holokauszt után tudatosan halgatni akartak erről. MInt egy honlapunknak adott interjújában elmondta:  gyerekkoromban nem volt semmiféle zsidó tudatom. Apám munkaszolgálatból jött haza, a testvére Mauthausenben szabadult fel, és a háború után mindketten  igyekeztek mindent, ami zsidóság, kitörölni. Habár a háború előtt zsidó iskolába jártak, zsidó neveltetést kaptak, a Soá után mindezt tudatosan elfelejtették".

Rózsa Péter gimnazistaként szembesült saját zsidóságával úgymond „szemtől szemben", amikor a saját osztályfőnöke lezsidózta... 

Az Örökkévaló akaratából ez a drámai eset fordította vissza őt a zsidósága felé, mint ő maga mondja: „ez az antiszemita méreg engem nem ölt meg, hanem pozitívan megváltoztatott. (...) Az munkált bennem, hogy hogyan is van ez az egész, vagyis én is olyan zsidó vagyok, akikről a Bibliában lehet olvasni? Nem vallásos zsidó lettem, hanem kulturális zsidó, akinek a zsidósága nagyon fontos, és akinek az élete nagy része erről szól".

S igen, Rózsa Péter elmúlt évekbeli munkáit, könyveit, előadásait, fellépéseit tekintve világosan látszik, hogy az a békéscsabai kisfiú, akinek a családjában odahaza nem hangzott el az, hogy „mi zsidók vagyunk", ma a magyar zsidó közösség egyik legmegbecsültebb és legnépszerűbb sajtómunkása, akinek az élete és munkássága immár oldhatatlanul összefonódott a zsidósággal, felmenőinek hitével, hagyományaival és életformájával.

Szeretettel köszöntjük hetvenedik születésnapján, s kívánjuk, hogy még sok-sok éven át ugyanilyen aktívan és tevékenyen gazdagítsa a magyar zsidó közösség szellemi javait. 

Bis 120, Péter!  

(Címlapkép: Pexels/Pixabay)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Élet + forma
Sávuot, kabbala – Izraelbe érkezik Madonna
Mazsihisz hírek
Szeged: „Szeresd felebarátodat, mint tenmagadat”