Komoly célokat tűzött maga elé a T12 Tanház

2022. November 23. / 13:46


Komoly célokat tűzött maga elé a T12 Tanház

Szerző: Kácsor Zsolt

A Darvas István főrabbi által vezetett T12 Tanház mindenki számára nyitott, a zsidó hagyományok és értékrend mellett elkötelezett élő közösség, amelynek tagjai szeretnek együtt tanulni az interneten és fizikai térben egyaránt. A csoport létrejöttéről, valamint a tanház működtetésére létrehozott alapítvány céljairól  Szerb Gábort, a T12 Tanház Alapítvány kuratóriumi tagját kérdeztük.

Ha az interneten a www.t12.eu címen fölkeresik a T12 Tanház weboldalát, akkor számos színvonalas és izgalmas tartalomra bukkannak: a Tanulás menüpont alatt videó- és audió anyagok egyaránt megtalálhatók például a Tóráról, egy-egy hetiszakaszról, nagyobb ünnepekről és egyéb, a zsidósággal kapcsolatos ismeretekről, érdekességekről. Ugyanez vonatkozik a T12 YouTube-csatornájára, és egyéb internetes elérhetőségeire. 

t12.jpg

Hogy mennyire színes a paletta, azt jól példázza, hogy Darvas István főrabbi, a T12 Tanház Alapítvány kuratóriumi elnökének hetiszakasz-magyarázatai mellett az amerikai képregények révén világhírűvé vált szuperhősök zsidó vonatkozásai is szóba kerülnek – legalábbis múlt vasárnap este, amikor a Zoomon meghallgattam a legutóbbi előadást, éppen Supermanről és társairól esett szó. 

Aki alaposabban végigböngészi a T12 honlapján és YouTube-csatornáján elérhető tartalmakat, láthatja: már több mint fél évvel ezelőtt is kerültek föl anyagok ezekre az oldalakra. S hogy akkor miért éppen most számolunk be erről a kezdeményezésről?

Szerb_Gábor.jpgSzerb Gábor

Erről Szerb Gábor, a magyar zsidó közösség ismert alakja, a T12 egyik alapítója és alapítványának kuratóriumi tagja kérdésünkre azt mondta: akkor szerettek volna a nyilvánosság elé állni ezzel a projekttel, amikor már van elegendő tartalom a honlapjukon, azaz van mit fölmutatni a zsidó vallás, történelem és hagyományok iránt érdeklődőknek. 

A tanház létrehozásának körülményeiről Szerb Gábor elmondta:

– A T12 valójában a pandémia alatti időszakból nőtt ki, mivel a járvány miatt nem lehetett fizikálisan érintkeznünk. Darvas István főrabbi vezetésével péntek esténként, a sábesz bejövetele előtt a hét zsoltárból hatot közösen elénekeltünk a Zoomon, imádkoztunk, s mindig volt egy negyedórás dróse is a rabbitól, majd a sábesz miatt az internetes kapcsolatot természetesen megszakítottuk. Így kezdődött, aztán arra gondoltunk Istvánnal, hogy magát a közösségi kapcsolatot nem kellene megszakítani, ezért bevezettük a vasárnap esti internetes tanulásokat is, amelyek a mai napig folytatódnak mintegy ötven-hatvan percben. Így egy-egy témát sokkal mélyebben, gazdagabban ki lehet tárgyalni. 

A pandémia után a közösség egy éven keresztül az Izraeli Kulturális Intézetben (IKI) gyűlt össze, jelenleg pedig a Hegedűs Gyula utcai zsinagóga a közösség központja, ahol Darvas István főrabbi az utóbbi hetekben bevezette a minden nap reggeli imádkozást. 

– Más dolog a zsinagógai imádkozási rend, s más a közös tanulás – folytatta Szerb Gábor –, úgyhogy a T12 voltaképpen nem a szó szoros értelemben vett Hegedűs Gyula utcai zsinagógai közösség, hanem klasszikus bét midrás, azaz tanház, amely nyitott minden érdeklődő számára.

A Zoomon elhangzott tanításokat és előadásokat kezdettől fogva rögzítették, s amikor összegyűlt ezekből egy tetemes mennyiség, a két ötletgazda – Szerb Gábor és Darvas István – arra jutott, hogy ezt az anyagot kár volna számítógépes mappákban tárolni, hanem közzé kellene tenni megfelelő internetes felületeken. A már említett alapítvány, a honlap és a YouTube-csatorna után létrehozták  a Facebook-oldalukat is, majd a videók hangállományát feltöltötték az összes nagy podcast-megosztóra (pl. Google, Apple, Spotify).

– Erre azért volt szükség, hogy minél szélesebb kört érjünk el, s minél többen minél könnyebben hozzáférjenek a tartalmakhoz, hiszen a cél az, hogy a tanítások minden érdeklődőhöz minél egyszerűbben és gyorsabban eljussanak – tette hozzá Szerb Gábor.

Az előadók között az ötletgazdákon kívül megtaláljuk dr. Toronyi Zsuzsannát, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár vezetőjét, dr. Balázs Gábort, az OR-ZSE általános rektorhelyettesét, de a közösség más tagjai is előadhatnak. Legutóbb vasárnap például olyasvalakit hallhattunk Zeitler Ádám személyében, aki először adott elő a T12 Tanház keretében, méghozzá igen izgalmas, de meglehetősen rendhagyó témában: a már említett, szuperképességekkel rendelkező, világszerte ismert amerikai képregényhősök figuráinak (Superman, Batman, Batwoman stb.) és megalkotóiknak a zsidósággal kapcsolatos összefüggéseit tárgyalta.

Ami a jövőbeni terveket illeti, Szerb Gábor azt mondta: céljaik között szerepel könyvek kiadása, valamint kulturális események szervezése,  támogatása. 

Mint elárulta: az alapítvány első könyve hamarosan meg is jelenik, a szerzői dr. Toronyi Zsuzsanna és Darvas István, akik a kötet szerkezetét úgy állították össze, hogy a főrabbi egy-egy hetiszakasz-magyarázatához a zsidó múzeum igazgatónője mutat be egy-egy, az adott hetiszakasszal kapcsolatos tárgyat. 

Ha felkeltette érdeklődésüket a T12 Tanház tevékenysége, akkor a fönti internetes felületek, elérhetőségek bármelyikét igénybe vehetik – nem fognak csalódni. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek