Jó emberek voltak – Dési János dokumentuminterjúja a Klubrádióban

2022. Szeptember 01. / 15:52


Jó emberek voltak – Dési János dokumentuminterjúja a Klubrádióban

Az elpusztított nagydobronyi zsidóságról, valamint a velük való együttélésről szól az a dokumentuminterjú, amelyet Dési János újságíró készített, s amelyet hangjáték sávban rádiószínház gyanánt ad le a Klubrádió szeptember 3-án, szombaton délután 2 órakor. Mivel ez az időpont a sábesz idejére esik, felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy a műsort másnap, azaz szeptember 4-én, vasárnap reggel 8-9 óra között újra leadja a rádió.

Jó emberek voltak – ez a címe Dési János dokumentuminterjújának, amelyet a helyi Benedek Irénnel készített az elpusztított nagydobronyi zsidóságról, valamint a velük való együttélésről. Az interjút a Klubrádió szeptember 3-án, ezen a héten szombaton 14 órától hangjáték sávban rádiószínház gyanánt adja le, ám a műsort másnap, azaz vasárnap reggel 8 órától megismétlik..

A műsorból a Klubrádió Facebook-posztjában, ide kattintva hallgathatnak meg részleteket.

A mintegy 6 ezer fős Nagydobrony (ukránul Велика Добронь – Velika Dobrony) Kárpátalján található, 90 százalékban magyarlakta település az ungvári járásban. 1944 áprilisában Ungváron két gettót hoztak létre, ahol az ungvári és a város környéki települések zsidó lakosságát, összesen mintegy 17 ezer embert tartottak fogva embertelen körülmények között. 

„A vidékieknek április 16-tól, az ungváriaknak pedig április 21–23. között kellett beköltözniük. A két gettóban – a Moskovits-téglagyárban és a Glückfatelepen – összesen mintegy 17 ezer zsidó élt, többségük a szabad ég alatt. A téglagyárba 14 327 zsidó költözött be, közülük 5610 helyi, ungvári lakos volt. A fatelepen kb. 2600 zsidó élt, mindannyian vidékiek. A téglagyári gettót rendőrök és csendőrök őrizték. A zsidókat a téglaszárítókban helyezték el, sokszor vízben éjszakáztak." (Forrás: Zsidók Kárpátalján – Történelem és örökség a dualizmus korától napjainkig, Aposztróf Kiadó, Budapest, 2013. Szerkesztette: Bányai Viktória, Fedinec Csilla, Komoróczy Szonja Ráhel.)


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek