Holnap este beköszönt hesván hónapja – Hódes Tov!

2022. Október 24. / 11:38


Holnap este beköszönt hesván hónapja – Hódes Tov!

Holnap este véget ér a 30 napos tisri hónap, és beköszönt az ugyancsak 30 napos hesván hava, amely a zsidó naptár egyik legkülönlegesebb hónapja, ugyanis a szent Szombatokon kívül egyetlen vallási ünnep sem esik erre az időszakra – kivéve etióp hittestvéreink Szigd nevű ünnepét. Ez a feltűnő eseménytelenség a magyarázata annak, hogy ezt a hónapot marhesvánnak, azaz keserű hesvánnak is szokás nevezni. Igaz, a mar szó nemcsak keserűt jelent, hanem azt is: vízcsepp.

Az őszi nagyünnepek lezárultával különösen eseménytelennek tűnik hesván hónapja, igaz, oly sok mindenen vagyunk túl, hogy ránk is fér a pihenés. De azért tartogat számunkra két érdekességet ez a hónap is, dacára annak, hogy esménytelensége miatt mar-hesvánnak (keserű hesvánnak) is nevezik.  

Az egyik hesván hetedike, azaz Zájin Hesván , amelyet az izraeli törvényhozás állami ünnepnappá nyilvánított. Ekkor van az „alija ünnepnapja” (יום העלייה), így a Kneszet döntésének értelmében Izraelben állami ünnepségekkel, rendezvényekkel és iskolai megemlékezésekkel tisztelik meg a hazatérőket. Hesván hetedike a polgári időszámítás szerint idén november elsejére esik.

A másik nevezetes nap hesván tizenkettedike (idén november 6-ra, vasárnapra esik), a zsidó hagyomány szerint ugyanis ezen a napon halt meg Ráhel  ősanyánk, Jákob  ősapánk felesége. Jákob a feleségét Bét-Lehemben – a későbbi Betlehemben – temette el, és a sírja fölé emelt kőépület népszerű imádkozóhely lett a zsidók körében. A legtöbben természetesen Ráhel halálának napján, azaz hesván hónap tizenkettedikén gyűltek össze itt.

Jichak Rabin  miniszterelnök meggyilkolásának szomorú évfordulója is erre a hónapra esik: a politikust huszonhét évvel ezelőtt – polgári időszámítás szerint 1995. november 4-én – ölte meg egy merénylő. (A 100 éve született miniszterelnök tiszteletére az Izraeli Kulturális Intézet novemberben programsorozatot szervez, ennek részleteiről egy későbbi cikkünkben számolunk be.)

Habár a bevezetőben azt írtuk, hogy egy vallási ünnep sem esik erre a hónapra, azt azért meg kell említenünk, hogy etióp hittestvéreink a Jom Kipur utáni ötvenedik napon, hesván hónap 29-én tartják meg a Szigd elnevezésű ünnepet. Az arámi szigd  szó magyarul meghajlást jelent, az etióp zsidók ilyenkor a Tóra elfogadását ünneplik. A polgári időszámítás szerint ez az ünnep idén november 23-ra esik. 

S hogy honnét ered maga a hesván név? Mivel az említett mar szó vízcseppet jelent, elképzelhető, hogy az ilyenkor szokásos esőzésekkel van összefüggésben a mar-hesván eredete, de nagyon valószínű, hogy a babilóniai eredetű elnevezés a „várhu-smán” szavakból származik, magyarul: „nyolcadik hónap”. Az ókori Izraelben niszán volt az év első hónapja, s niszántól számítva a hesván a nyolcadik hónap. Csillagjegye a skorpió.

Hódes Tov – azaz jó hónapot – minden kedves hittestvérünknek!

(Címlapkép: Arek Socha/Pixabay)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek