Hamarosan belépünk niszán havába – hódes tov!

2023. Március 22. / 16:56


Hamarosan belépünk niszán havába – hódes tov!

A Talmud szerint az Örökkévaló niszán hónapban teremtette a világot, népünk ősatyái is ebben a hónapban születtek, sőt, bölcseink szerint a megváltás is niszán havában következik el. Niszán a hónapok királya, és a királyok hónapja, az egyik legeseménydúsabb hónap, hiszen ekkor ünnepeljük pészachot. Jó hónapot minden kedves hittestvérünknek!

A bibliai hónapszámlálás szerint a mindig 30 napos niszán (ניסן)  a zsidó naptár első hónapja, míg tisritől számítva, azaz újév szerint a hetedik. Elnevezése asszír-akkád nyelven „niszánu”,  aminek azért van jelentősége, mert a babiloni időkkel is összefügg:  a babiloniai fogságból Izraelbe visszatérő zsidók kezdték használni Ezra  és Nechemjá  idejében, a niszán név már a Tanach-ban is megtalálható.

A Talmud szerint niszán havában teremtette az Örökkévaló a világot, és a zsidóság ősatyái is ebben a hónapban születtek. Niszán első napja a királyok újéve, mert Izrael királyai ettől a hónaptól kezdve kezdve számolták királyságuk éveit. Niszán egyúttal az ünnepek újéve is, mert ilyenkor van pészách , amely a zarándokünnepek között az első a sorban

A polgári időszámítás szerint idén április elsejére esik a „sábát hágádol", a nagyság szombatja. Ilyenkor a rabbi péntek esti beszédének központjában a pészachi törvények ismertetése szerepel, hogy a közösség jobban fel tudjon készülni a közelgő pészachra. 

Azon a héten már igyekezzünk megszabadulni minden, a birtokunkban lévő kovászos élelmiszerektől, fogyasszuk el ezeket vagy – a rabbink segitségével – adjuk el, hiszen a pészach ünnepe miatt idén április 5-én, szerda délelőtt 10 óra 36 percig ehetünk kovászosat, a maradék kovászost 11 óra 41-ig el kell égetni.  Fontos, hogy teljesítjük a két legfontosabb pészachi törvényt: a birtokunkban semmilyen kovászos „ne láttasssék és ne találtassék”.

Idén április 5-re esik tehát erev pészach , a pészachot bevezető nap, amikor az elsőszülöttek böjtje van, a böjt idén 4 óra 39 perctől 19 óra 43 percig tart. Az ünnep niszán 14-én este, azaz idén április 5-én, szerdán 19 órakor jön be. Az ómerszámlálás kezdete pészach második estéje, ami idén április 6-ra esik, azaz április 7-re esik az ómer első napja.

A pészach ünnepe idén a polgári időszámítás szerint április 13-án, csütörtök este 20 óra 17 perckor megy ki. Ettől az időponttól kezdve már fogyaszthatunk kovászosat, igaz, illik ráhagyni az említett időpontra még félórát. 

Niszán hónap 27-én (idén április 17-én, hétfőn este) köszönt ránk a „holokauszt és a hősiesség nemzetközi emléknapja", a „jom házikáron lásoá velágevurá", amely a varsói gettófelkelésre emlékezteti a zsidó közösségeket szerte a világon.

Jó hónapot és kóser pészachot minden kedves hittestvérünknek!

(Címlapkép: Reuters/USA Today)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek