Éli, éli – Kántorkoncert Salgótarjánban

2024. Július 05. / 12:24


Éli, éli – Kántorkoncert Salgótarjánban

Több híres kántor is fellépett és repítette el a zsidó zene csodálatos világába a salgótarjáni közönséget azon a kántorkoncerten, amellyel a holokauszt 80. évfordulójára emlékeztek a napokban a Zenthe Ferenc Színház kamaratermében. A koncertet a Salgótarjáni Zsidó Hitközség szervezte, a különleges estén liturgikus, jiddis modern és izraeli dallamok csendültek fel.

Az eseményt dr. Tóth Andrea, a Salgótarjáni Zsidó Hitközség elnöke nyitotta meg, aki beszédében többek között az emlékezés fontosságról beszélt.

– Ezzel a koncerttel a múltra is emlékezünk – emelte ki, majd hozzátette, mindamellett, hogy kötelességünk emlékezni és emlékeztetni, ki kell mondanunk, hogy Am Israel chai, vagyis terveznünk kell a jelent és a jövőt is. – Ez a koncert arra hivatott, hogy mindezt képviselje.

A kántori zene méltó módon tolmácsolta az emlékezés és pótolhatatlan hiány fájdalmát, valamint a reményt, ami sosem szunnyadó lánggal ég minden zsidó ember lelkében.

Az eseményen Zucker Immánuel, a budapesti Bethlen téri zsinagóga főkántora konferált. A koncert címadó idézete Szenes Hanna szerzeményéből származik, aki a magyarországi zsidók deportálásának megakadályozása céljából jött vissza ejtőernyős kiképzése után, azonban elfogták, megkínozták, és golyó általi halálra ítélték. Emlékét a világ számos pontján őrzik utcák, terek, emlékművek.

A hallgatóságot elvarázsolták az előadók: Budai Miklós, a Páva utcai zsinagóga kántora, Dési Tamás a Bét Sálom zsinagóga kántora, Rudas Dániel, a Dohány utcai zsinagóga kántora, és Zucker Immánuel főkántor.  Az este során a fellépőket Neumark Zoltán zongoraművész kísérte. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek