Egy zsidó nő, aki nőként kapott saját jogon kitüntetést

2019. Augusztus 07. / 13:38


Egy zsidó nő, aki nőként kapott saját jogon kitüntetést

Halálának évfordulója kapcsán éppen egy hete, Tammuz 28-án emlékeztünk meg Kaufmann Dávidról és világhírűvé vált gyűjteményéről, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia Keleti Gyűjteménye őriz. Azt, hogy a fantasztikus kéziratgyűjtemény nem szóródott szét Kaufmann tragikusan korai halála után, anyósának, Gomperz Zsigmondné Gomperz Rózának köszönhetjük, akinek ma, Áv 6-án van a Jahrzeitja. Toronyi Zsuzsanna írása.


A névegyezés nem véletlen: az 1830-ban, már Pesten született Róza a tizenhárom évvel idősebb nagybátyja (apjának öccse) felesége lett. A jómódú kereskedő-bankár Zsigmond és Róza különösen művelt lánya, Irma lett 1881-ben az Országos Rabbiképző Intézet fiatal tanárának, Kaufmann Dávidnak felesége. A kor szokása szerint a fiatal pár a szülők háztartásában maradt a Deák Ferenc utcában. 

Amint azt Toronyi Zsuzsanna, a Mazsihisz fönntartásában működő Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója írja mai Facebook-bejegyzésében: Kaufmann Zsigmond korai halálát követően átköltöztek Róza saját bérházába, az Andrássy út 20. számú palotába. Az ambíciózus fiatal professzor Kaufmann itt anyósa vagyonára támaszkodva bátran hódolhatott szenvedélyének: a középkori héber kódexek, illusztrált kéziratok gyűjtésének. 

Az idillt Kaufmann Dávid fájdalmasan fiatalon, mindössze negyvenhét évesen bekövetkezett halála törte meg. Fiatal özvegye mindössze hat évvel élte túl, 1905 nyarán ő is meghalt. Gomperz Róza ekkor végképp egyedül maradt a hatalmas Andrássy úti bérpalotában. A közel hatszáz kéziratot, több mint ezer ritka héber könyvet és nyomtatványt, és csaknem hétszáz kairói genizából származó töredéket tartalmazó gyűjteményt veje és lánya emlékére a Magyar Tudományos Akadémiának ajándékozta. Az ajándékozást a király is elismerte, és 1906-ban koronás arany érdemkeresztet adományozott „a jótékonyságáról ismert úrasszonynak”. 

roz.jpgAz asszony végrendelete (Forrás: Hungaricana, közjegyzői okiratok

Gomperz Róza az első nők egyike volt, aki özvegyasszonyként önálló bérházjövedelmeiből élt és nőként saját jogon kitüntetést kapott. Az akkor már jóval hetven fölüli idős asszony nőtársainak is hasonló lehetőségeket szeretett volna, ezért alapításától támogatta a Feministák Egyesületét. Végrendeletében egymillió koronát hagyott egy zsidó tanítónőképző intézetre. 

Az első világháború idején, nyolcvanhét évesen, 1917. július 24-én hunyt el. 

#JahrzeitPIH

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek