Dr. Biró Tamás: A zsidó naptár és a történelem

2022. November 20. / 08:17


Dr. Biró Tamás: A zsidó naptár és a történelem

„A zsidóság története sokféle nézőpontból mondható el. Vajon elmondható a zsidó naptár nézőpontjából is? A hónapok nevei, az időszámítás kezdeteként használt időpont, az ünnepek meghatározása vajon mit árulnak el az elmúlt háromezer év történetéről?" E kérdésekről beszélt dr. Biró Tamás, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) tudományos rektorhelyettese a Bét Sálom zsinagógában tartott előadásában.

Az újbudai Bét Sálom zsinagógában Bét Sálom Akadémia címmel szervezett tudományos előadás-sorozat legutóbbi vendége dr. Biró Tamás, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) tudományos rektorhelyettese volt. 

Biro_Tamas-225x300.jpgDr. Biró Tamás rektorhelyettes

A zsidó naptár és a történelem című előadásában a tudós többek között arról beszélt, hogy a zsidó naptár miképpen kényszeríthet rá minket a hagyományos történeti fogalmaink újragondolására. Az előadást Kende-Vasa Irén és Horváth József szervezte, a házigazda Kende Péter volt.

Mivel a rendezvény a szombat kimenetele után kezdődött, előtte hávdálá szertartást rendeztek. Dr. Biró Tamás előadása ezen a linken tekinthető meg.

(Címlapkép: Shalom-olim.com)

Kapcsolódó írásunk:
A zsinagógai naptár

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek