Csak semmi pánik! – Szerveződik a budapesti Limmud Fesztivál

2022. Szeptember 08. / 16:37


Csak semmi pánik! – Szerveződik a budapesti Limmud Fesztivál

Szerző: Kácsor Zsolt

Hogyan védekezzünk az álhírek és propaganda-weblapok áradata ellen? Hogyan ismerjük fel, ha az orrunknál fogva vezetnek? Miképpen igazodjunk el a nagy- és kishatalmak nagy- és kis játszmái között? Milyen válaszokat kínál a politika és a tudomány korunk válságaira? Hogyan lássuk mindezt zsidó szemmel? És egyáltalán, hogyan legyünk zsidók itt és most? Az október végi budapesti Limmud Fesztiválról Szenthe Antóniát (címlapképünkön), a Limmud Magyarország Alapítvány kuratóriumi elnökét kérdeztük.

– A legutóbbi, 2018 őszi Limmud Fesztivál a mozgókép és a zsidóság kapcsolatára fókuszált, de mi lesz az idei rendezvénysorozat központjában? Egyáltalán hogyan dől el, hogy mi álljon egy ilyen esemény homlokterében?

– Kétévente szeretnénk fesztivált rendezni, de ’18 óta sajnos nem volt rá lehetőségünk, egyszerűen nem láttuk értelmét egy több napos virtuális eseménynek. Persze közben sok érdekes, kisebb program született, például a szintén tematikusan megtervezett Sávuot éjszakai. Mindig izgalmas kérdés, hogy – az együttléten túl – mi legyen vezérmotívuma egy Limmud rendezvénynek, összejövetelnek. Mi elég érdekes, és mi megoldható? Ráadásul a Limmudban minden önkéntes alapon szerveződik, a zsidó jelleg mellet ragaszkodunk az önkéntes civil megvalósításhoz. Igénybe veszünk azonban külső szakértőket, mert ha csak közösség önkénteseink munkájából építkeznénk, lehet, hogy hoppon maradnánk, hiába volna kiváló a hangulat. Budapesten számolnunk kell egy nagyobb zsidó közönséggel, a zsidó programok iránt érdeklődő sok résztvevővel és az élénk kritikai hajlammal is. A „nagy” limmudokra sajnos még nem jutottam el, nem láttam személyesen például a birminghami, a seattle-i rendezvényeket, de 

limmudos társaimmal az európai tapasztalataink alapján becsületes és színvonalas középutat keresünk a szakemberek által szervezett, meg a csak önkéntes, amatőr lelkesedés nyomán megvalósuló találkozó között. A téma meghatározásakor pedig igyekszünk, hogy valóságos, itt-és-most kérdésekre válaszoljunk, akár az igények elébe menve. 

Idén rendezvényünk középpontjába a saját bizonytalanságunkat, tanácstalanságunkat állítjuk. Mert sajnos bajok és nagy változások előszelét érezzük – és itt nem arra a kabaréjelenetre utalok, hogy „eközben Kohn gondterhelten vakarja a fejét”.

305362656_482792703856793_6466607540837134419_n.png

– Már megint rosszul érezzük magunkat, de még mindig nem beszélünk róla komolyan. Nem naivitás azt gondolni, hogy egy Limmud rendezvény segíthet?

– Nem valószínű, hogy elhozzuk a Messiást, de valami kis szikrát gyűjthetünk a tudásból, a tudatosságból. Magyarországot, Európát és a világot válságok sújtják, a határunkban háború dúl, a békét biztosító konszenzusok megkérdőjeleződnek. Talán lecseng végre a kovid, ám nem tudjuk, mi lesz a következő. Az eső meg csak nem jön. Eközben fontos döntéseket kell hoznunk minden nap. De mi alapján? 

Eszelős mennyiségben kavarognak a felesleges vagy hamis hírek, ám hol találunk hiteles információt? Nálunk, a zsidó közösségben is ez a helyzet. Mindenki tájékozódási pontokat keres. A magyar sajtótól a mostani állapotában nem számíthatunk korrekt tájékoztatásra, a közösségi médiától meg törvényszerűen sohasem. 

Ez a fesztivál akkor szolgálja igazán a közösséget, ha segítséget nyújt. Ha az általános félretájékoztatás közepette a magunk szerény eszközeivel akár egy csipetnyit hozzájárulunk a tisztánlátáshoz, és ezzel a nyugalmunkhoz. Nincs már elszigetelt zsidó világ, nincs gettó.

301705186_5623128361079519_4663922127885476698_n.jpg

– Miért azt a címet kapta a fesztivál, hogy Csak semmi pánik?

– A pánik az ösztönös, magunkat és másokat veszélyeztető menekülés egy vélt vagy valódi veszélyből. Az ellenszere a felkészültség és a reális helyzetértékelés, ehhez szándékra, időre, információra van szükség, most még mindegyikből van. Pánikocskánk most még csak picinyke, de fényes jövő előtt áll. Küldjük el a fenébe! 

Ezen az októberi hétvégén abban szeretnénk segíteni, hogy tisztuljon a kép, hogy nyugodtan körülnézhessünk. Világos, nem az a Limmud kitűzött feladata, hogy közéleti kérdésekben adjon felvilágosítást, de amikor a mozgalom Magyarországon a rendszerváltás után megalakult, akkor még nem lehetett sejteni, hogy harminc év múlva mi lesz. 

Akkor normálisabb ország, normálisabb világ volt körülöttünk. Most több a baj, és ráadásul tájékozódnunk is nehezebb. De a tudásra, hitelességre és a hagyományra támaszkodhatunk. Én például nap mint nap kellemesen meglepődöm, hogy milyen „segítőkész” a mi hagyományvilágunk. A médiablokkot követő másik nagyobb egység kitekintés a világra, és annak válságaira. Olyan kérdéseket járunk körbe, mint például: miképpen igazodjunk el a nagyhatalmi játszmák között, milyen válaszokat látunk a különböző berendezkedésű államoktól korunk válságaira, össze tudnak-e fogni a hatalmak a világméretű gondok megoldásáért? Mit tud, mit tudna tenni a tudomány? Miért nem használja ki a világ a technológia eredményeit? Miért nem képes sok társadalom demokratikus jogállami keretek között maradni? Csupa megválaszolhatatlan kérdés és megoldhatatlan probléma, de biztos vagyok benne, hogy ha beszélgetünk és vitatkozunk róluk, akkor reális és érthető magyarázatokat kaphatunk a témakörök különböző szakértőitől.

– Milyen értelemben kerül majd napirendre a zsidóság?

– Egy Limmud rendezvényen a zsidóság minden pillanatban „napirenden van”. A törvényeket a fesztiválon megtartjuk, a Szombatot megünnepeljük, az étkezés kóser, a hangulat, hát az olyan pesti zsidós, ha szabad ebben a szigorú világban ilyet mondanom, és a kedves vidéki résztvevőink sem sértődnek meg. És persze ezen túl egy egész blokk – a legnagyobb blokk – tárgyalja a közösség ügyeit. Ennek a blokknak a központi kérdése a közösségben tapasztalható zavarodottság. 

Jelentős számban vannak köztünk olyanok, akik számára nem kérdés, hogy a zsidók, de nem tudják, hogy hogyan legyenek azok. Nekik szeretnénk ízelítőt adni, hogy hányféle izgalmas és örömteli módon lehetünk zsidók, nekik szeretnénk segíteni, hogy helyet találják a magyar zsidó közösségeken, a különböző zsidó csoportosulásokban, hogy helyet teremtsenek a zsidóságnak a családjukban.

És természetesen beszélünk a közösséget foglalkoztató, sőt felborzoló témákról, egymás iránti tisztelettel: miért ennyire széttagolt a magyar zsidó társadalom, miképpen alakul a nők részvétele a vallásgyakorlásban, miért vált le a neológiáról az ortodoxia, hogy valóban befogadjuk-e a reformokat, hogy hagyjuk-e még magunkat tovább szeletelni, és így tovább. Igyekszünk megtalálni az egyensúlyt a közéleti és a zsidó témák között, illetve arra törekszünk, hogy a közéleti témára zsidó szemmel nézzünk. Ebben a közösség jeles tudósai és személyiségei lesznek a segítségünkre.

– Végül egy praktikus kérdés: hol lehet jelentkezni az összejövetelre?

– A www.limmud.hu weboldalon minden, már rendelkezésre álló információt megtalálnak, s nemcsak résztvevőnek, de előadónak is lehet jelentkezni. Csak tessék írni nekünk! A helyszín pedig ugyanaz lesz, ahol a pandémia előtti utolsó Limmud Fesztivál volt: az elképesztő panorámájú Európai Ifjúsági Központ.

A Limmud Magyarország Facebook-oldalát
itt érhetik el, az esemény Facebook-oldalát pedig
ide kattintva láthatják.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Gyász: elhunyt Hajim Topol, a legendás Tevje
Élet + forma
Itt az első kóser mesterséges hús?
2023. Január 30. / 12:24

Itt az első kóser mesterséges hús?