Botlatókövet kap a mártír Petschauer Attila

2019. December 04. / 13:54


Botlatókövet kap a mártír Petschauer Attila

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) szervezésében és több más együttműködő szervezet közreműködésével botlatókövet helyeznek el az olimpiai kardvívó bajnok, Petschauer Attila (1904-1943) emlékére a budapesti Attila út 65/C számú ház előtt december 13-án, pénteken délután 2 órától.


Petschauer Attila nem csak olimpiai bajnok volt, de társasági híresség és „celeb” is a harmincas években, tökéletes, jobb körökben forgó sportújságíró és színikritikus, a megtestesült magyar középosztály. De azért ugyanúgy ki kellett mennie az ukrán frontra elpusztulni, mint a többieknek, hiszen végső soron – olimpiai arany ide vagy oda – mégiscsak egy zsidó volt csak, semmi több – írtuk róla e hasábokon a születésnapja alkalmából.

Petschauer Fülöp kereskedő és Weisz Júlia Ilona gyermekeként született a Király utca 36. szám alatti Hild házban. Az 1928-as amszterdami és az 1932-es Los Angeles-i olimpiai bajnok kardcsapat tagja volt. Egyéniben Amszterdamban második, Los Angelesben pedig ötödik volt. Az Európa-bajnokságokon 1930-ban Liège-ben és 1931-ben Bécsben csapatbajnok volt, egyéniben 1926-ban Budapesten és 1930-ban Liège-ben második, 1925-ben Oostendében, 1929-ben Nápolyban és 1931-ben Bécsben harmadik volt. A versenyzés befejezését követően újságíróként tevékenykedett Az Est lapoknál.

Senkit nem fogadott be, ünnepelt inkább Magyarország, mint őt: ezért is példázzák olyan sokan az ő sorsával a kitaszíttatás fájdalmát, amely látszólag hirtelen és sok százezer ember számára végérvényes és visszavonhatatlan. Hiába járt volna neki elvileg mentesség, mégis behívták munkaszolgálatra, nem „mentették fel” zsidó származásának bűne alól. Ott végezte ő is, ahol annyian mások: valahol Oroszországban. 

A híres, Szabó István által is megörökített szóbeszéd szerint a szadista keret felkergette egy fára szegényt meztelenül és hideg vízzel locsolták, amíg meg nem fagyott. Ez, a konkrét eset valószínűleg legenda csak, a halál és az odáig vezető, szenvedésekkel és megaláztatásokkal teli út viszont kétségbevonhatatlanul igaz és példaszerű. 

Másfél évtized sem telt el azóta, hogy egy ország ünnepelte, amikor már halott volt. Alig múlt 38 éves, amikor meghalt. Gyalázatosan rövid életének története a magyarrá válás reménytelen reményének szimbólumává vált.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Temetőtakarítás Kecskeméten
2024. Május 02. / 15:12

Temetőtakarítás Kecskeméten

Zsidó világ
Jonathan Sacks rabbi a kivonulás emlékezetéről