Boldog születésnapot, Izrael!

2019. Június 24. / 20:10


Boldog születésnapot, Izrael!

Szerző: Kácsor Zsolt

A budapesti Szent István parkban vasárnap rendezték meg Izrael hetvenegyedik születésnapi „buliját”, amelyre az esőre álló idő ellenére nagyon sokan eljöttek, hogy együtt ünnepeljék a modern zsidó állam születését. 


A közönséget Horváth József, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) nemrégen megválasztott, új alelnöke köszöntötte, akinek ebbéli minőségében ez volt az első nyilvános megszólalása. Horváth József többek között azt mondta:

– Herzl Tivadarról mi azt gondoljuk, hogy magyar zsidó volt, az osztrákok ellenben osztrák zsidónak tartják, a franciák meg francia újságírónak, azt azonban mindannyian úgy véljük, hogy Herz álmodta meg Izraelt. Pedig ez az, ami csak árnyaltabban igaz, elvégre a cionizmus gondolata nem az ő fellépésével született meg, az sokkal korábbi. Az ő nagyszerűsége abban áll, hogy összefogta és integrálni tudta a különböző cionista irányzatokat a baloldaliaktól kezdve a vallásosokig.

IMG_20190623_165719.jpg

A rendezvényen koncertek szórakoztatták a közönséget, így például föllépett a Bálint Ház kórusa, amelyet Teszter Nelli zongoraművész kísért, majd az Itt és Most Társulat produkciója következett. A parkban kézművesek és könyvárusok árulták portékáikat, s természetesen nem maradtunk kóser harapnivaló nélkül sem. Találkozzunk jövőre ugyanebből az alkalomból ugyanitt – neked pedig boldog születésnapot, Izrael! 

A rendezvényt az Izraeli Kulturális Intézet és a The Jewish Agency for Israel szervezte.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Kácsor Zsolt: Doktor Moll és a levita cékla
Zsidó világ
Kácsor Zsolt: Doktor Moll örököl
2019. November 14. / 11:42

Kácsor Zsolt: Doktor Moll örököl

Kommentek