Aki többet ad, könnyebben repül: közel az Örökkévalóhoz – Jó szombatot!

2023. Március 24. / 16:01


Aki többet ad, könnyebben repül: közel az Örökkévalóhoz – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent napja ma délután 17 óra 43 perckor köszönt be, a királynő holnap kora este 18 óra 49 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Tórából ezen a héten Vájikrá (Mózes 3. 1:1-5:26.) hetiszakaszt olvassuk. Mindenkinek jó szombatot kívánunk!

Az áldozatok felajánlásáról szól Mózeshez, Mózesnek az Örökkévaló. 

Az áldozat héber szava a közelséget jelentő gyökbetűkből képeztetik. Aki odaad valamit, közelebb kerülhet a másikhoz, nem csak azért, mert hálát nyer, hanem mert ő maga kezd el kötődni. És könnyebben kerül közel az Istenhez is, mert kevesebb dolog köti már ide.

Birtokolni, ez az a vágyunk, amely az anyaghoz köt. 

Ha nem tudjuk elengedni a pénzt, a hatalmat, a ránk irányuló figyelmet, birtokolni akarjuk a világot, rendelkezni vele, kontrollálni. Aki nem birtokol, hiába boldogabb, mert egyfelől nincs mit féltenie, másfelől szabadabb, harmadrészt könnyebb, derűsebb, a hatalom, a vagyon, a hírnév bálványimádása kábítószer, amely egy idő után már nem azért kell, mert örömet okoz, hanem mert nem tudunk nélküle élni. A birtoklás függősége a legkegyetlenebb, az áldozatok, ha valamit adnunk kell a miénkből, segítenek leszokni. Aki ad, megtisztul és megnyugszik. Az áldozat közelítés, közelítés a hamis bálványok felől az Örökkévalóhoz.

Aki ad, aki kidob a léghajójából, emelkedik. Távolodik attól, ami földi. 

Ezért jó szülőnek, nevelőnek lenni, mert már nem Te állsz az életed középpontjában. Az Örökkévalóhoz fűződő viszony metaforája a szerelem. A másikra fókuszált élet, amikor a Te boldogságod nem Te vagy, hanem Ő. A szerelemi egyesülés az én felszámolása. Az egyesülés útját keresi a végtelennel az, aki áldozatot mutat be.

Káin volt az első istenkereső, ő áldozott először. 

Az ő neve azt jelenti, azzal kapcsolódik össze, ami a szerzés, birtoklás fogalomkörében van, Éva szerzett fiút az Örökkévalótól. Ábel neve azt jelenti, elhaló lélegzet, éteri és lélekre koncentrált. Az ő áldozata emelkedik fel, mert könnyű, távol van a földtől. Amíg Káin győz bennünk, hiába vágyunk a közelségre.

Amikor hatalmi pozíciókat osztunk és kijelöljük azokat, akik a közösségért viselnek felelősséget, gyakorolnak hatalmat, jó, ha ezen is elgondolkozunk.

Békés szombatot kívánunk! 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Búcsú Bajkai Istvántól
2023. Április 24. / 09:34

Búcsú Bajkai Istvántól