Ádár hónap küszöbén, avagy emlékezzünk Mózesre és Eszterre!

2023. Február 21. / 11:16


Ádár hónap küszöbén, avagy emlékezzünk Mózesre és Eszterre!

„Ádár izgalmas, színes, okos, tanulságokban bővelkedő hónap. Gondoljuk meg: Zájin Ádárral, Eszter böjtjével és főleg purimmal áll előttünk, és persze megannyi történelmi-filozófiai jelentőségű gondolattal. Igazi felkészülés pészáchra, az egyetemes zsidóság legjelképesebb, népteremtő ünnepére. A tavasz örömhozó nyitányára" – írta annak idején a tavaly elhunyt Benedek István Gábor. S milyen szépen írta! Jó hónapot minden kedves hittestvérünknek!

Az ádár név egyes magyarázatok szerint az akkád „ádáru” (felhős, borongós) szóból ered, de ennél sokkal szebb az a magyarázat, miszerint a hónap neve a héber „ádir” (nagy, hatalmas) szóból jön, merthogy ebben az időszakban népünkkel nagy és hatalmas csodák estek meg. 

Mózes próféta ádár hónap 7-én született, és ádár hónap 7-én is halt meg, amit hagyományosan halvacsorával ünnepelünk és megemlékezünk az elmúlt évben elhunyt hittestvéreinkről. Ádár hetedike a polgári időszámítás szerint idén február 28-ra esik.

Ádár havában van a „zsidó farsang”, azaz a purim, a sorsvetés ádár 14-én esedékes ünnepe is. Ezen az ünnepen emlékezünk arra, hogy Eszter királyné segítségével a zsidó nép megmenekült a gonosz Hámán mesterkedései által fenyegető kiírtástól. A purim szó a פּוּר   púr (sorsvetés) szóból jön, Hámán ugyanis sorsvetéssel akarta kitűzni népünk megsemmisítésének napját. Ne feledjük, hogy az ünnepet megelőzi Eszter böjtje. Ez azért alakult ki, mert köszönettel tartozunk Eszternek, ennek kifejezéseképpen félnapos böjtöt tartunk, azaz hajnaltól estig nem eszünk és nem iszunk. 

Eszter böjtje idén március 6-ra esik, a böjt vége 17 óra 59 perc, és aznap, hétfő este be is köszönt purim ünnepe. Ilyenkor hagyományosan felolvassuk Eszter könyvét, de ne feledkezzünk meg további három purimi micváról sem: adomány a szegényeknek; ételajándékok küldése; nappali lakoma lehetőleg borral és hússal. 

Március 11-én lesz a „vörös tehén szombatja", amely a négy közül a harmadik nevezetes szombat. 

Mindenkinek jó hónapot! Hódes tov! 

(Címlapkép: Wow Phochiangrak – Pixabay)

Benedek István Gábor csodálatos írása ádár hónapról
ÁDÁR: EGY KICSINYKE MÓZES MINDEN ZSIDÓBAN MEGBÚJIK

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek