A misztikus szövetség – dr. Balázs Gábor előadása a Bálint Házban

2023. Január 16. / 11:02


A misztikus szövetség – dr. Balázs Gábor előadása a Bálint Házban

– A Héber Biblia számos szövetségkötésről szóló történetet tartalmaz, de az egyik leginkább rejtélyes, mitikus, sőt, egyenesen misztikus szöveget a Tóra első könyvének 15. fejezetében találjuk. Ebben Ábrahám az isteni utasítást követve oltárt épít, állatokat darabol fel, majd úgy tűnik, maga Isten is megjelenik a színen.  Megvizsgáljuk, így volt-e… – olvasható a dr. Balázs Gábor eszmetörténész előadását beharangozó ismertetőben.

Folytatódik dr. Balázs Gábor eszmetörténész, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE ) általános rektorhelyettesének vallástörténeti előadás-sorozata a JCC Budapest – Bálint Házban. A sorozat címe most ezt a címet kapta: „A Tóráról kommentárral és máshogy".

Tóra_Balázs_Gábor.jpg

Amint az a január 19-én, csütörtökön délután 6 órakor kezdődő, első előadás Facebook-oldalán olvasható: az utolsó magyar nyelvű, teljes zsidó Tórafordítás és kommentár még a soá előtt jelent meg. A Bálint Ház és a Mozaik Zsidó Közösségi HUB együttműködésével megvalósuló előadás-sorozat bemutatja a készülő új Tórafordítást és annak kommentárját. A fordítási projekt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és az OR-ZSE együttműködésének gyümölcse. 

A sorozat keretében a résztvevők a szövegolvasáson és a szövegek megvitatásán keresztül próbálják mélyebben megérteni és a szokásostól eltérően értelmezni a Tóra történeteit.

„A Berésit, a Tóra (és persze a Héber Biblia) első könyve számos szövetségkötésről szóló történetet tartalmaz, de az egyik leginkább rejtélyes, mitikus vagy egyenesen misztikus szöveget a 15. fejezetben találjuk. Ábrahám az isteni utasítást követve oltárt épít, állatokat darabol fel, majd úgy tűnik maga Isten is megjelenik a színen. Megvizsgáljuk, így volt-e…" – írják dr. Balázs Gábor előadásának beharangozójában.

Az előadást személyesen a Bálint Ház Maceszgombóc termében, online pedig a Zoom platformon lehet követni. Jegyvásárlásért és további információkért kattintsanak erre a linkre

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek