120 éves a Szegedi Zsinagóga: két napos ünnepséggel emlékezünk

2023. Május 09. / 12:01


120 éves a Szegedi Zsinagóga: két napos ünnepséggel emlékezünk

Kétnapos ünnepséggel emlékezünk az építkezésre, előadásokkal, szombatfogadással készülünk, megmutatjuk a régi és az új zsinagógát is – minden érdeklődőt szeretettel váruk!

„Nagyszabású ünnepség volt a szegedi új zsidó templom fölavatása. Nem csak a korszakos alkotást és megteremtőit ünnepelték az avatás alkalmából, hanem ünnep volt az a teljes tökéletes egyetértés, amiben a szegedi társadalom minden osztálya, minden felekezetet ez alkalomból egyesült.” (Egyenlőség c. újság 1903.május 23.)

Buk István, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke és Kendrusz Attila vallási vezető közösen ismertette a május 18-án, csütörtök este kezdődő kétnapos ünnepség részleteit. Péntek este felekezeti hovatartozás nélkül mindenkit szeretettel várunk az ünnepi istentiszteletre, ami a terveik szerint sokkal nyitottabb, szabadabb lesz, mint a „hagyományos” istentiszteletek. – Bízunk abban, hogy tele lesz a zsinagóga, szeretettel várunk mindenkit – mondta Kendrusz Attila.

szeged-120-cikkbe.jpg

Az ünnepséget Botka László polgármester beszédével nyitják meg, utána Heisler András arról beszél majd, hogy a szegedi zsinagógának hol a helye a magyar zsidóság életében. Felszólal csütörtökön még Radnóti Zoltán főrabbi, Komoróczy Szonja, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem rektorhelyettese és Kántor Anita rabbinő is. Csütörtökön délután négykor Kendrusz Attila vallási vezető a régi és az új zsinagógát is bemutatja az érdeklődőknek.

Május 19-én, pénteken kerül átadásra a Löw emlékplaketteket, és aznap koraeste, fél héttől nyilvános Szombatfogadásra is lesz. A Löw Lipót emlékplakettet olyan nem zsidó származású személy kaphatja meg, aki sokat tett a szegedi zsidóság kultúrájáért, a vallásért, a zsidóság bemutatásáért. 

A Löw Immánuel emlékplakettet pedig zsidó emberek kapják, akik hasonlóan sokat tesznek a hitközségért. Mindkettőről elöljárósági döntés születik. Ezen a napon is lesz egy izgalmas előadás: Pataricza Dóra művészettörténész a zsinagóga építészeti különlegességeiről beszél majd.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek