Újjáéledő ősi tradíciók: Hanuka
ünnep Nagykállóban

2022. December 25. / 15:19


Újjáéledő ősi tradíciók: Hanuka ünnep Nagykállóban

Dr. Frölich Róbert Országos Főrabbi gyújtotta meg a hanukia második gyertyáját Nagykállóban, a csodatevő Jichák Ejzik Taub (1751–1821), a kakasos rabbi és Ámos Imre világhírű festőművész szülővárosában.  A csodarabbi Jichák Ejzik Taub rabbi Nagykálló régi zsidó temetőjében álló ohelben pihen már több mint kétszáz éve.

Blajer Gábor, a Nagykállói Zsidó Közössége vezetője megnyitó szavai után Weisz Péter, a Gyöngyösi Zsidó Hitközség elnöke méltatta a nagyszámú közösség előtt az ünnep jelentőségét, majd Frölich Róbert főrabbi beszélt az ünnep üzenetéről.

Az ünnep és a Kállói Hitközség újjászületését méltatta Fekete Károly Tiszántúl Református püspöke, majd Horváth Tibor, Nagykálló polgármestere üdvözölte a hitközség létrejöttét.

A fellobbanó lángok fénye utat mutat az új hitközség számára és szeretném, ha nem válna teljesen köddé az egykor nagyon gazdag zsidó múlt öröksége ebben a csodálatos alföldi városban, ápolva ezzel a 2021-ben elhunyt édesanyám Barna Jutka  (néni) emlékét is – mondta meghatottan az ünnepségen Blajer Gábor elnök.  Az ünnepségen a közönség szórakoztatásáról Klein Judit csodálatos koncertje és a finom kóser fogadás gondoskodott.

//

Nagykállóban 1944-ben minden fontos iratot megsemmisítettek, ami a kállói zsidóság történetét dokumentálta. Elégették a könyveket, hivatalos papírokat. Az elhurcolt, tehetősebb zsidó családok házaiban arany után kutattak. Még a pöcegödröket is kiszívatták, hogy oda rejtették a zsidók a kincseiket. Benéztek az ereszek alá.

Manapság zarándokok százai keresik fel Jichák Ejzik Taub csodarabbi sírját, és nemcsak a klasszikus, kaftános haszidok. Zsidók és nem zsidók egyaránt ellátogatnak ida lelki vigaszt keresve. A keresztény asszonyok is kendőt kötnek a fejükre, nem mennek fedetlen fővel a sírhoz. Tudják, hogy így szokás. A rabbi mindenkinek segít, tartja a legenda. Életében sem tett különbséget az emberek között, és most sem tesz. 

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Szerdócz Ervin: ,,Rabok legyünk vagy szabadok?"