Szombat, szabadság, szerelem

2021. Július 23. / 09:17


Szombat, szabadság, szerelem

Hamarosan beköszönt Tu BeÁv, azaz Áv hónap 15. napja, amely nagyon leegyszerűsítve a szerelem ünnepe, a lényege azonban mégis az, hogy a nőt és a férfit ugyanolyan jogok illetik meg szabadságban és szerelemben. A zsidó hagyomány szerint Áv hónap 15-én szűntek meg a házassági korlátozások a régi Izraelben, s onnantól fogva a nők szabadon megválaszthatták, hogy kivel szeretnének élni szerelemből.


Tu BeÁv az egyik legszebb zsidó ünnep: Áv hónap tizenötödike a nő és férfi egyenjogúságának, egyazon jogokon alapuló szabadságának és szerelmének ünnepe, amely a szerelemből és boldogságból fogant házasság mellett foglal állást. 

Jól tudjuk a történelemből, hogy Európában még a legutóbbi századokban is előfordult, hogy – elsősorban kényszerítő anyagi okok miatt – a szülők szabták meg a fiatalok sorsát. A Talmud szerint azonban már a régi Izraelben is felismerték ennek a veszélyeit: a hagyomány azt mondja, hogy Áv hó 15-én eltörölték  a házassági korlátozásokat az ókori Izraelben, aminek köszönhetően a nők számára szabad volt a párválasztás. 

A szerelem ünnepe arra figyelmeztet minket, hogy az érzelmi kötelékek erejét szorosabbra fonják, mint az anyagi függőségek hálóját. Aki volt már életében halálosan szerelmes, az tudja: vannak pillanatok, amikor az ember mindenét odadobná, hogy a szerelmével legyen. 

Tu BeÁv ünnepe is egy ilyen pillanat az évben: becsüljük meg, hogy szerethetünk és szeretve vagyunk. S ne feledjük, hogy két hét múlva beköszönt Elul hava, a kíméletlen önvizsgálat ideje, amely az Engesztelés Napján ér majd a tetőfokára. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek