Radvánszki Péter rabbi a Máté-passióról a Művészetek Palotájában

2024. Március 31. / 13:36


Radvánszki Péter rabbi a Máté-passióról a Művészetek Palotájában

A Budapesti Fesztiválzenekar a Művészetek Palotájában adta elő ezen a héten Johann Sebastian Bach: Máté-passió című művét. A telt házas közönség előtt az előadást megelőzte egy kerekasztal-beszélgetés, amelyen a különböző egyházak, felekezetek képviselői azt a kérdést járták körbe, hogy az 1727-ben bemutatott mű mit jelent nekünk ma. A zsidóságot Radvánszki Péter, a Páva utcai zsinagóga rabbija képviselte.

– Az 1727. április 11-én a lipcsei Tamás-templomban bemutatott, a protestáns egyházzene csúcspontját jelentő Máté-passió nem csupán csodálatos, univerzális zenemű, hanem a részvétről és az együttérzésről szóló tanítás, igazi „szellemi tartalmú rituálé.” A szenvedés egyetemes mivoltát a koncerten a bachi üzenethez kapcsolódó klasszikus, népzenei és kórusművek beiktatásával, a világra irányuló zenei reflexió eszközeivel jelenítik meg, fejet hajtva más népek, más ártatlan áldozatok szenvedése előtt is – olvasható a Budapesti Fesztiválzenekar YouTube-csatornáján közzétett felvétel leírásában.

A Galambos Ádám evangélikus teológus által vezetett kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Michael Wallace Banach memphisi címzetes érsek, Magyarország apostoli nunciusa; Hilarion Alfejev metropolita, a budapesti-magyarországi egyházmegye kormányzója; Fábry Kornél guardialfierai címzetes püspök, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke; Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke; Radvánszki Péter rabbi, a Páva utcai zsinagóga vallási vezetője; Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója. 

A beszélgetést az alábbi videóban tekinthetik meg:


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek