Mesekönyvek hanukára, avagy 8 + 1 gyerekvarázs

2022. December 18. / 11:42


Mesekönyvek hanukára, avagy 8 + 1 gyerekvarázs

Alábbi összeállításunkban a gyerekeknek ajánlunk olvasnivalókat hanuka nyolc napjára. A zsidósággal kapcsolatos könyvek mellett természetesen „retrókötetekre” is gondoltunk, azaz gyermekkorunk meghatározó mesekönyvei közül is válogattunk – elvégre valahol mélyen, belül mindannyiunkban ott van az a kisgyerek, aki annak idején mohón vetette rá magát a mesékre. Jó szórakozást! 

1. Bajzáth Mária: A rabbi és az oroszlán
Habár erről a remek mesekönyvről honlapunkon már részletesebben írtunk, de ebből a hanukai listából mégsem hagyhatjuk ki. Akinek már megvan, az ünnepek alatt vegye elő újra, akinek nincs meg, az pedig sürgősen szerezze be, mert gyermekeink könyvespolcáról nem hiányozhat. Összesen hetven történetet tartalmaz, ami pedig a Herbszt László képzőművész által készített, elképesztően jó illusztrációkat illeti: a mag nemében mindegyik igazi műalkotás!

2. Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő (sorozat)
A szerző ma az egyik legolvasottab magyar mesekönyvíró, akinek az  Anna, Peti és Gergő című gyerekkönyv-sorozata olyan óriási sikert aratott, hogy ma már horribilis áron beszerezhető. Reméljük, hogy korábban sokan megvették a 11 részből álló sorozatot, mert akkor csak le kell emelni a polcról valamelyik kötetet, és máris kezdődhet a kaland Annával vagy Petivel vagy Gergő, esetleg mindhármukkal!

3. Benedek Elek: 100 mese
Ez a válogatás összesen 100 mesét tartalmaz az egyik legnagyobb magyar mesegyűjtő és meseíró írásaiból, köztük olyan klasszikusokat, amelyek már a nagyszüleinket is álomba ringatták: ilyen a Szélike királykisasszony, a Gyöngyike vagy a Fadöntő. A XXI. század technikai vívmányainak hála ez a válogatás hangoskönyben is beszerezhető, úgyhogy gyerekaltatás közben mi is nyugodtan újra belealhatunk a mesevarázsba, mint annak idején gyerekkorunkban… 

4. Berg Judit: Lengemesék – Vilkó útra kel
A hatalmas népszerűségnek örvendő írónő mesekönyve idén jelent meg, szóval Benedek Elektől szinte fényévek választják el. Ami azonban a nagy magyar mesemondó és Berg Judit műveiben közös, az a kaland, az izgalom és a boldog beteljesedés. A Lengemesék négy évszakával körbeér az esztendő, s mivel itt a tél, a Nádtenger történetek főszereplőjének, Füttyös Vilkónak egykor zöld haja bebarnult, így végre ő is „igazi őrzővé” válhat. De mit jelent „igazi őrzőnek” lenni? S mi lesz Füttyös Vilkó első nagy küldetése? Kiderül ebből a kötetből!

5. Biblia gyermekeknek
Ebben a tavaly megjelent, szépen illusztrált kötetben a Biblia történetei elevenednek meg a világ teremtésétől kezdve  Noé bárkájának és Bábel tornyának építésén át József csodás álomfejtéséig, de a gyerekek megtanulhatjék belőle azt is, hogy Mózes hogyan vezetette ki a népünket Egyiptomból. Gyönyörű könyv, s egyúttal: nagyszerű ajándék hanukára!

6. Darvasi László: Pálcika, a detektív – A nagy Gerbera-nyomozás
A nemrégen 60. évébe lépett író (boldog születésnapot!) vendégünk volt az idei Zsidó Kulturális Fesztiválon, s láthattuk, micsoda örömmel veti bele magát a gyerekek világába. Mi pedig vessük bele magunkat a Pálcika nevű detektív kalandjaiba! Az író egy Pálcika-kötete már óriási sikert aratott, s kijött a folytatása is, amely A nagy Gerbera-nyomozás címet kapta. Varázslatos könyv varázslatos mondatokkal egy olyan írótól, akinek a fantáziája kimeríthetetlen kincseket rejt.

7. Viera Kamenická: Pozsonyi zsidó mesék
Hogy a történész végzettségű Viera Kamenická miért gyűjtötte össze a pozsonyi zsidó meséket? A legjobb lesz, ha erről őt magát idézzük: „A Zsidó utca (Židovská) közelében születtem, és számos kedves gyermekkori élményem fűződik ehhez a környékhez. A sors iróniája, hogy amikor dolgozni kezdtem, az első feladatom a Hal téri (Rybné námestie) neológ zsinagóga bontásáról szóló fotódokumentáció elkészítése volt. A járókelők, bámészkodók közül többen sírtak, velem együtt. A Zsidó utca pusztulásával annak utolsó lakói is szétszéledtek, és magukkal vitték a hagyományos zsidó kultúra egy komoly szeletét, a mesékkel együtt”. De Kamenická nem hagyta annyiban a dolgot, és összeválogatott egy kötetet a pozsonyi mesékből. Nemcsak gyerekeknek ajánlott!

8. I. B. Singer: Trenderli, a törpepapagáj
Isaac Bashevis Singer meséje a  Szipurka könyvek sorozatban jelent meg, amelyet a Bálint Ház és a Lauder iskola közös projektjeként Komoróczy Szonja szerkeszt. Idén a sorozatban megjelent Etgar Kerettől Az icipici királyság című mese, valamint Ehud Ben-Ezer meséje, a Dudu fafel, ezeken kívül most egy bűbájos kis papagáj, Trenderli kalandjait ajánljuk. A sorozat megjelenését támogatja Izrael budapesti nagykövetsége és az Izraeli Kulturális Intézet.

+ 1

9. Komlós Aladár-Vihar Béla: A kincsőrző fa. Zsidó mesék és elbeszélések
Ezt a kötetet meglehetősen régen szerkesztették, nagyjából akkor, amikor a nagyszüleink, dédszüleink születtek.  Olvasható benne A legjobb áru, A szombati tánc és a Sose veszítsd el a reményt! című mese is. És ez utóbbi mesecím olvastán elszorul a szívünk, hiszen az Országos Izraelita Tanítóegyesület 1940-ben adta ki ezt a kötetet, nem is sejtve, hogy néhány év múlva bekövetkezik az a rettenetes tragédia, amire semmiféle mese varázsa sem tudja felkészíteni az embert. Érdemes újraolvasni ezt a kötetet, ha megvan otthon, akkor vegyék le a polcról – kegyeletből. 

#Hanuka2022

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek