Legyetek szentek – Jó Szombatot

2019. Május 10. / 16:25


Legyetek szentek – Jó Szombatot

A Mazsihisz hírei most elhallgatnak a szombat törvényei miatt, honlapunk nem frissül. A Szombat nem a kifelé, hanem a befelé figyelés ideje, több mint 24 órán keresztül, egy napnál kicsit hosszabb ideig, hogy „kerítést építsünk a Tórának”, megóvjuk, hogy a szombat szelleme minél tovább maradjon velünk.


A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten 19:48 óra, a Szombat királynője 21:02 órakor távozik körünkből, onnantól visszavárjuk Önöket honlapunkra. Addig találkozzunk személyesen, zsinagógáinkban. A Tórából ezen a héten a „Kedosim” (Mózes 3. 19:1–20:27.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.

Legyetek szentek: hogyan szeressük „felebarátunkat” és miért?

Mire szólít fel Isten, amikor azt kéri, hogy legyünk szentek? Hogy ne vessünk gáncsot a vaknak? Hogy szeressük felebarátunkat, mert olyan, mint mi vagyunk? Miben, mennyiben olyan?

Isten egész Izrael közösséget megkéri a Kedosim (szentek) hetiszakasz elején, hogy legyenek, legyünk szentek. Mivel a szentség héberül elkülönülést is jelent, mint például az esküvői fogadalomban - Te elkülöníttetsz számomra e gyűrű révén Mózes és Izrael törvényei szerint – sok értelmező elkülönülést, önmegtartóztatást, önfegyelmet értett alatta. Szexuális és más érzéki vonzalmaink megszentelését, kordában tartását. És egyúttal elmélyítését is, ami valóban szentté teszi a kapcsolatokat, a szexualitást.

Shlomo Riskin rabbi beszámol róla, hogy Nahmanidész, a zsidó értelmezési hagyomány egyik óriása úgy látta, hogy mindez, a szentség több az előírások betartásánál, aki be is tartja aprólékosan a micvákat, lehet még nagyon rossz ember minden további nélkül. A legyetek szentek azt kéri tőlünk, hogy általában véve mérsékeljük kicsit az Egónkat, a hatalmi ambícióinkat, a birtoklási vágyunkat, a revansvágyunkat, a másik lenyomására, uralására törekvő késztetéseinket mindannyian, minden konfliktus minden résztvevője.

A vak elé ne vessünk gáncsot, tehát ne éljünk vissza a hatalmunkkal. Amikor saját érdekeink érvényesítését akár csak fontolóra is vesszük, amikor egy tizedmásodpercig is elgondolkozunk azon, hogy ne csak a közösséget szolgáljuk a hatalmunkkal, amelyet a közösségtől kaptunk, máris olyan emberek lettünk, akik ha be is tartják külsőleg a micvákat, elveszítették Istent. Minden konfliktus minden résztvevője minden oldalon.

A micvák betartásán túl annak az elvnek kell kormányoznia minket, hogy szeresd felebarátod, mert olyan, mint Te. Ember és az emberek nagyon sok mindenben hasonlóak. Ha ezt megérted, könnyebb lesz szentnek lenned. Az empátia megtanulása, ha nem ítélsz úgy, hogy nem voltál a másik helyében, ha képes vagy mérlegelni mások igazságait, olyasmi, amit csak úgy lehet megtanulni, ha elkezded, ha gyakorolod. Ebben is segíthetnek a micvák.

Az életünk gyakorlat, hogy szentek legyünk, tanuljunk meg visszavonulni és helyet adni, ha tetszik, élni hagyni. Élni és élni hagyni pedig csak úgy lehet, ha együtt tudnak működni egymással egyet nem értő, egymásra neheztelő emberek, találnak teret egy közösségen belül mindenki törekvéseinek. Legyetek szentek – ezt kéri Isten és nem kevesebbet.

Jó szombatot kívánunk!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek