Közelednek az őszi nagyünnepek: Sáná Tová, 5783!

2022. Szeptember 21. / 10:52


Közelednek az őszi nagyünnepek: Sáná Tová, 5783!

Méz, gránátalma, kerek barhesz, sófárfújás, ünnepi lakoma és jókívánságok átadása – idén szeptember 25-én, vasárnap este veszi kezdetét a zsidó új év, a Ros Hásáná – a kétnapos ünnep szeptember 27-én (kedden) este ér véget. Minden kedves olvasónknak édes és jó évet kívánunk! Sáná Tová, 5783!

Az élet minden fordulóján visszanézünk, honnan jöttünk, hol tartunk most, merre tovább innen. Szólnak a sófárok, felhangzanak a Templomokban a bocsánatért esedező imák, mert életünk minden percében Isten előtt állunk, végső soron neki kell elszámolnunk az emberiség minden születésnapján azzal, mit végeztünk.

A kétnapos ünnepet – amely szeptember 27-én (kedden) este ér véget – a félelmetes, fenséges napok követik, az utolsó esély ideje, hogy az ítéletet, mi mindannyian és mindenki egyesével, megváltoztassuk. Ezek a napok futnak ki Jom Kippurhoz, az Engesztelés Napjához (idén október 4-től, kedd estétől másnap estig tart). Ilyenkor nem eszünk, nem iszunk, olyanok vagyunk, mint a testi igények nélküli angyalok, imával, önvizsgálattal töltjük csak az időt, amíg az utolsó sófárhang fel nem harsan, jelezvén, hogy az Ég kapui bezárultak. Az ünnep október 4-én, kedden 18 órakor jön be és október 5-én este 19 óra 2 perckor megy ki.

újév-cikk-1.png

Ezután következik öt nappal „örömünk ideje”, a betakarítás, a szüret és ugyanakkor a bolyongás ünnepe is, a lombsátrak ünnepe. Beérkezve, elkészülve az őszre, kimegyünk a csípős hidegbe, a magunk készítette sátrainkba, hogy soha ne feledjük, honnan jöttünk, hogy őseink hazátlanul bolyongó vándorok voltak a sivatagban, hogy soha ne feledjük őket – az emlékezés és begyűjtés zarándokünnepe idén október 9-én, vasárnap 17 óra 50 perckor jön be. 

Az őszi ünnepsorozat utolsó napja Semini Áceret (október 16-tól, vasárnap 17 óra 36-tól másnap estig), majd a Tóra örömünnepe, a Szimhát Tóra következik október 18-án, kedden, ekkor az éves Tóra-olvasás végére érünk, majd újrakezdjük, kezdődik a történet újra a világ teremtésétől.

Az őszi ünnepek rituáléja a világ, a világunk újrateremtését szolgálja.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek