Közeledik Hanuka ünnepe – több fajta gyertyaszett kapható a Kosher Deliben

2022. December 06. / 16:37


Közeledik Hanuka ünnepe – több fajta gyertyaszett kapható a Kosher Deliben

Készülődjünk az egyik legkedvesebb ünnepünkre a hanukára, amely idén december 18-án, vasárnap este köszönt be. Az ünnep idején, nyolc napon keresztül különböző színű gyertyákat gyújtunk, minden nap egy gyertyával többet, tehát a nyolcadik napon már kilenc láng fénye borítja be a zsinagógák, illetve a családi otthonok falait. 

A Kosher Deliben (Budapest VII. kerület, Síp utca 12.) már megvásárolható a több színből összeállított 44 +1 darabból álló ünnepi gyertyasor szett, amely elengedhetetlen kelléke hanukának, a fény ünnepének. Az ünnepi szett ára 880 forint.

hanuka-gyertyák-cimlap.png

Maga a Hanuka szó felszentelést jelent, s arra utal, hogy a hellén hódítók ellen a Makkabeusok által folytatott szabadságharc győzelme után a bálványokkal megszentségtelenített jeruzsálemi szentélyt újra felszentelték. Az ünnepi gyertyatartó első lángját december 18-án este, míg az utolsó, nyolcadik lángot december 25-én este kell meggyújtani.

Az ünnep idején különböző színű gyertyákat gyújtunk, az ünnepi gyertyák bármilyen színűek, alakúak vagy méretűek lehetnek. Nincs megkötés a színvilágban, csupán annak az egy kritériumnak kell megfelelniük, hogy minimum fél órát égniük kell gyertyagyújtás után. Péntek este ez az időintervallum egy órával tovább kell, hogy tartson, így másfél órát kell égnie a gyertyának.

A színvilág kérdésének megfejtése az ünnep örömteliségében, színességében rejlik. A gyertyák azért színesek, hogy még boldogabbá tegyék az ünnepet. Nem mellékesen a másik indok a sokszínűségre, hogy így a gyerekek számára még vonzóbbá váljon az ünnep, és a gyertyagyújtás.

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek