„Kerülj minden hatalmat”: A Tóra politikája – Jó Szombatot

2019. Február 01. / 11:07


„Kerülj minden hatalmat”: A Tóra politikája – Jó Szombatot

A Mazsihisz hírei most elhallgatnak a szombat törvényei miatt, honlapunk nem frissül. A Szombat nem a kifelé, hanem a befelé figyelés ideje, több mint 24 órán keresztül, egy napnál kicsit hosszabb ideig, hogy „kerítést építsünk a Tórának”, megóvjuk, hogy a szombat szelleme minél tovább maradjon velünk.


A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten 16:15 óra, a Szombat királynője 17:24 órakor távozik körünkből, onnantól visszavárjuk Önöket honlapunkra. Addig találkozzunk személyesen, zsinagógáinkban. A Tórából ezen a héten a „Mispátim” (Mózes 2. 21:1–24:18.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.

Ne szedj kamatot, szeresd a jövevényt, szeresd az özvegyet és az árvát. Ezek a Tóra előírásai a Mispátim, a „törvények” hetiszakaszában.

A Tízparancsolat után a további törvények kinyilatkoztatása folyik, ebben a hetiszakaszban tulajdonképpen nincs is más, törvények sorjáznak egymásra. Ezek közül a legtöbbet talán a „szociális törvényekről” szoktunk beszélgetni.

A szöveg megtiltja Izraelnek a kamatszedést. Akinek hitelezünk, kiszolgáltatott lesz nekünk, gazdasági hatalmat szerzünk felette. Csakhogy minden hatalom végső soron elfogadhatatlan, kivéve Isten hatalmát (ezért nem lehet senki örökre rabszolga a hetiszakasz szerint, a szolgaság ellentétes az emberi állapottal).

A Tóra azokra koncentrál, akiknek végkép semmi hatalma nincsen, őket állítja elképzelt közössége középpontjába: a földönfutó jövevényt, a családját, érzelmi stabilitását, anyagi biztonságát elveszítő özvegyet és árvát. A Tóra azt a közösséget tartja legvonzóbbnak, amelyben ők a legfontosabbak.

A mi közösségünkben, közösségeinkben mindez különösen aktuális. Azt tanítja nekünk, hogy ami hatalmunk, pénzünk csak van, mind olyanokra kell fordítanunk, akik kikerültek a közösség megtartó biztonságából és bizonytalanná vált a megélhetésük.

Ilyenek például a másodgenerációs holokauszt-túlélők, az események után közvetlenül születettek, akik most érik el az időkor küszöbét, már át is léptek rajta. Az, hogy hála Istennek egyre hosszabban élünk, növeli az időskori elmagányosodást, kiszolgáltatottságot is.

Ilyenek azok, akik magukra maradtak, társ nélkül, gyerek nélkül, barátok nélkül. Ilyenek a szegénység áldozatai Magyarországon. Ilyenek mindazok, akik rosszkedvűen gubbasztanak mellettünk a buszon hajnalonta.

Vegyük észre őket. Legyen időnk rájuk. Ismerjük fel idegességükben, hogy hozzánk hasonlóak, hozzánk tartoznak. Építsünk olyan közösségeket, amelyeket nem a pénz, nem a hatalom tart össze, nem felülről, hanem alulról szerveződnek.

Gyűlöld a hatalmat – kéri a Misna híres aforizmagyűjteménye, a Pirkei Avot. Úgy érti csak, hogy elég, ha távol vagy tőle. Ha többet figyelsz a gyengékre, mint az erősekre. Ha a politikádat az özvegyek és az árvák határozzák meg. Ha nem akarsz senki felett gazdasági, érzelmi, politikai hatalmat szerezni. Mert az elnyomók midig kontrollmániásak és rosszkedvűek lesznek, csak az boldog, aki szabad. 

Jó szombatot kívánunk!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek