Íme, úgyis a jók győznek végül: Bálint gazda ma 100 éves

2019. Július 28. / 13:27


Íme, úgyis a jók győznek végül: Bálint gazda ma 100 éves

Mindenki tévedett: a hosszú élet titka a tisztesség, a szerénység, a másokért viselt felelősség, a szolgálat és a sztoikus derű. Ahogy Bálint gazda mondja mindig: a munka. Szerencse, pénz, önzés nem kell hozzá. 


Nehéz lenne száz folytonos „jó évet” találni az emberiség történetében, de az a 100, amelyik 1919 júliusa, a rövid életű Tanácsköztársaság és a mai nap között telt el, bizonyosan dobogós a legrosszabb 100 évek történetében. És Bálint György kertészmérnöknek még volt néhány külön pechje is.

Egy összeomlott világ kellős közepén látta meg Isten felettébb borúsnak tűnő napvilágát. Egy összeomló birodalom, egy összeomló ország, egy összeomló, rossz rend törmelékei közé.

A világban aztán, mire fiatalemberré érett, a zsidótörvények köszöntötték: ez volna hát az érett férfikor. Magyar patrióta volt, cserkész, a gazdálkodás, a természet, a kertészet ismerője. És saját országából kitagadott zsidó. Aztán kulák, amikor kivételként családjából túlélte a holokausztot.

Bálint gazda 100 éves lettBálint gazda 100 éves lettnlc.hu

Tanult, dolgozott és tanított. Tette a dolgát, az volt a titka. Az, ami a Misnában, Az Atyák tanításaiban áll: Szeresd a munkát, fütyülj a pozíciókra, és kerüld minden hatalom közelségét. Ez a hosszú élet titka Bálint gazda szerint is. A hosszú élet titka az értelmesen élt élet.

Bálint gazda, egy egész ország közösen imádott, bölcs, „falusi” nagypapája mindörökre civil maradt, hiába ő a leghíresebb újságíró Magyarországon. Sosem tartozott a híres emberek közé, mindig közénk tartozott. Akik nem hittünk a csillogó szemekben, a fényes szelekben, a rendszerváltásban se nagyon, a nyugatban, a történelem főutcájában, a kiskertben hittünk, a barátságokban, a munkában és a családunkban. Szerencsés esetben a helyi, kicsi közösségeinkben és észre sem vettük, hogy nem az aktuális történelmi és politikai üdvtan, hanem ő és a hozzá hasonlók voltak mindenkiéi, ők kötöttek össze minket egymással, ők tettek bennünket néppé és országgá. Magyarokká.

Ami történt, ma már sárguló lapokon őrzött történelem. Nincs már itt semmi, ami megpróbálta tönkretenni az ő derűs kedélyét, felszívni életkedvét és eltéríteni a munkájától, hogy kelő nappal keljen, oltson, tanítson, növeljen. Hogy ne törődjön semmi mással, csak a beojtott virággal. Hogy a dolgával törődjön, amiért ideküldte őt Isten a földre. Nem hagyta magát kizökkenteni és ez a hosszú élet titka. Tudd, hogy van dolgod, amit senki más nem csinálhat meg helyetted és végezd el. A többi nem rajtad múlik.

Száz éves most, bölcs és derűs és békés, mindent tud és megért visszamenőleg, már elengedte, de még derűsen szemléli a világot és aggódik a jövőnkért.

Mégis, ő a remény, hogy az idő a dolog titka, a hasznosan töltött idő és a jók úgyis győznek végül. Hogy végül a Bálint gazdák maradnak majd meg, és az, amit tettek.

Az ő győzelme ad reményt, hogy a szelídséget mégsem lehet egyszerűen eltaposni és végül majd, minden valószínűség ellenére, túléljük majd valahogy a 21. századot is.

Bálint gazdát pedig éltesse csak tovább az Isten, mindannyiunknak vigasztalására. 

Címlapkép forrása: nlc.hu

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek