Hol lakik a Jóisten? – Jó Szombatot

2019. Február 08. / 10:59


Hol lakik a Jóisten? – Jó Szombatot

A Mazsihisz hírei most elhallgatnak a szombat törvényei miatt, honlapunk nem frissül. A Szombat nem a kifelé, hanem a befelé figyelés ideje, több mint 24 órán keresztül, egy napnál kicsit hosszabb ideig, hogy „kerítést építsünk a Tórának”, megóvjuk, hogy a szombat szelleme minél tovább maradjon velünk.


A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten 16:37 óra, a Szombat királynője 17:44 órakor távozik körünkből, onnantól visszavárjuk Önöket honlapunkra. Addig találkozzunk személyesen, zsinagógáinkban. A Tórából ezen a héten a „Trumá” (Mózes 2. 25:1–27:19.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban. 

Hol lakik a Jóisten? A gyerekek megáldása

A péntek esti vacsora segít újra felépíteni a Templomot a családba. Mindegyikünknek van Temploma továbbra is, az otthonunk.

A Trumá hetiszakasz leghíresebb parancsa, hogy „csináljanak Nekem Szentélyt, hogy közöttük lakozzam”. A pusztai Szentély a lerombolt Templom előde. Hol lakik akkor 2000 éve a Jóisten?

Erre a kérdésre ad választ Efrát ortodox főrabbija, Slomo Riskin tanítása: amikor a Szombat érkezése előtt az asszonyok, édesanyák gyertyát gyújtanak, az egykori Szentély papjainak napi első feladatát ismétlik meg: a Menóra meggyújtását. Az orra mondott áldás az italáldozatot idézi, a kalács, a hálá a Frigysátorban lévő, minden pénteken cserélt színkenyereket. A szülők a bibliai eredetű papi, kohanita áldással áldják meg péntek este gyerekeiket, ezzel is a jeruzsálemi Templom papjait idézve és a rituális kézmosás a kalács darabjainak szétosztása előtt szintén a papok szolgálatuk megkezdését megelőző rituális tisztálkodására utal.

A só, amelybe bemártjuk a kalácsot a Tóra előírásának engedelmeskedik, hogy minden áldozatunkat sózzuk meg, ez is a templomi szolgálatot alkotja újra az ebédlőasztalnál, mivel a só konzervál, azt is hirdeti, hogy szövetségünk Istennel örök és bárhol együtt imádkozunk hozzá, Templomot építünk neki. Az énekeink a papi zsoltárokat idézik, mert a Talmud szerint minden nap zsoltárokat énekeltek a Templomban – ezeket mi is elénekeljük ma a zsinagógai istentiszteletek alatt.

A Templom fel fog épülni, amikor eljön a Messiás, addig pedig az otthonunk, az együttlétünk válhat Templommá, azzá tehetjük minden péntek este.

Miután meggyújtották a gyertyát, mondjanak áldást a borra és a kenyérre, áldják meg a gyermekeiket és érjenek rá egymásra hosszan, legalább minden héten egyszer.

Jó szombatot kívánunk!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Egy zsidó sportoló lett a Super Bowl legértékesebb játékosa
Megemlékezések
Ilan Ramon, az első izraeli űrhajós
2019. Február 04. / 14:35

Ilan Ramon, az első izraeli űrhajós

Kommentek