Heisler András: Tanuljunk meg örülni és büszkék lenni eredményeinkre

2022. Szeptember 25. / 11:05


Heisler András: Tanuljunk meg örülni és büszkék lenni eredményeinkre

A nagyünnepek a felelősségvállalás, a szembenézés és az újjászületés révén személyes életünk ünnepi válságidőszakai is. Ilyenkor mindenkinek, a zsidó közösség vezetőinek is személyes önvizsgálatot kell tartani. Az alábbiakban Heisler Andrásnak, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökének az újévi köszöntőjét közöljük. 

5783-heisler.jpg

Az ünnepek annyiban közösségi alkalmak, amennyiben minden alkalom közösségi a zsidók számára, a gyásztól a tanulásig. 

Ilyenkor is együtt vagyunk, mégis ki-ki önmagában tud csak elszámolni minden élet forrásával, az Örökkévalóval. Ő végtelen, mi végesek vagyunk, a mi életünk fordulói során már nem ugyanoda térünk vissza, ahonnan a múlt év őszén elindultunk. Életünk egyszeri és lépései visszavonhatatlanok.

A Mazsihisz, ahogy a hazánk, a világ, benne Európa, folyamatos válsághelyezetekben halad a remélt végső megváltás felé. 

A korábban biztosnak és átláthatónak érzett huszonegyedik századi világ ijesztővé és kaotikussá vált. Ha a lassan változó szervezetünket nem nyeli el a háborgó ár, már az is komoly eredmény, de mi megyünk előre: valami, talán őseink tradíciói hajtanak bennünket szüntelen, egy biztatóbb jövő felé.  

A Mazsihisz sokszor lassú, de szívós képződmény. Intézményei nem hiba mentesen, de szolgálják a közösséget és még nem is csak a közösséget, hanem intézményeink nyitottsága révén a magyar állampolgárok egészét - a kórháztól az iskoláig, egyszerre látnak el közfeladatot és gondoskodnak azokról, akikért a legközvetlenebb a felelősségünk.

Az 5782-es zsinagógai év nehéznek bizonyult.

Sok bánat és kudarc ért bennünket, miközben sorolhatók az év sikerei és örömei is. Szomorkodni, vagy bánatainkon bánkódni már nagyon tudunk, amit meg kell tanulnunk: örülni a sikereknek! Mert amikor a Rumbach zsinagóga sorra nyeri az építészeti, grafikai, turisztikai díjakat, akkor tanuljunk meg a sikernek örülni és ne tegyük hozzá, hogy a büfé működtetését még nem oldottuk meg, ha vidéken egy sikeres programot szervez egy közösségünk, akkor ne azon bánkódjunk, hogy zsinagógájuk felújításának forrása késik, amikor krízishelyzetben segíteni tudunk rászoruló testvéreinknek, akkor ne a szociális munkánk hiátusairól keseregjünk, amikor végre egy igazi mentőautót tudunk kizárólag külső donációval megvásárolni és felszerelni, akkor ne a kórházunk logójával foglalkozzunk, amikor egy komoly EU-s pályázatot nyerünk, akkor ne egy másik nem nyerten bánkódjunk, amikor felújítunk egy parcellát a temetőben, akkor ne a azon szomorkodjunk, ami még nincs felújítva.

Tanuljunk meg örülni és büszkék lenni eredményeinkre, az 1% növekedésére, a turizmusunk színvonalára, s arra, hogy ma este zsinagógáinkban – a fővárosban és vidéken – felcsendülnek az ünnep tradicionális dallamai.

Van előttünk még számos feladat. Sok hibát még ki kell javítanunk, hiányosságokat pótolnunk. Egy dolgot azonban nem szabad elfelejtenünk: megköszönni mindazok munkáját, akik a magyar zsidóság képviseletében működő Mazsihisz munkatársaiként egész évben mellettünk voltak, akikre számíthattunk és a jövőben is számítunk. Köszönet a Mazsihisz és a BZSH apparátusának, a kórházi ápolóknak, a tanítóknak és óvodai pedagógusoknak, tanárainknak, az orvosoknak és szociális gondozóknak, a múzeum munkatársainak, az egyetemi oktatóknak, a biztonságiszolgálatnak, és a kisegítő személyzetnek, akik nélkül egy percig sem működhetne ez a közösség.

Köszönöm, hogy az elmúlt években, egy szűk évtizeden át szólhattam Hozzátok.

Bocsássátok meg most, a nagyünnepek közeledtén, amit vétettem, használjátok – ha van mit – amit építettem és legyen jobb, távlatosabb, szebb újévünk annál, mint amit e nehéz idők ígérnek. 

Vigyázzatok magatokra, és mind vigyázzunk egymásra.
Sáná Tová Umetuka!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek