Gránátalmafa az Izraeli Kulturális Intézettől az ünnepre

2022. Január 14. / 09:41


Gránátalmafa az Izraeli Kulturális Intézettől az ünnepre

A budapesti Izraeli Kulturális Intézet (IKI) a közelgő fák újéve alkalmából a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének egy gránátalmafát ajándékozott, amelyet Ledniczky Lívia programigazgatótól a Szövetség nevében Heisler András elnök vett át. Ezúton is köszönjük a Szentföldet felidéző ajándékot!


Jövő héten – a zsidó időszámítás szerint Svát hónap 15-én – ránk köszönt a fák újéve, amely mára az egyik legnépszerűbb ünneppé vált Izraelben. A közelgő tu bisvát alkalmából Ledniczky Lívia, a budapesti Izraeli Kulturális Intézet (IKI) programigazgatója egy gránátalmafát ajándékozott a Mazsihisznek, az ajándékot Heisler András elnök vette át a a Szövetség nevében. 

20220113_145951.jpgLedniczky Lívia és Heisler András (Fotó: Nagy Ákos)

Az IKI több zsidó intézménynek kedveskedett ezzel a Szentföldet felidéző ajándékkal, így eljuttattak egy-egy gránátalmafát többek között a BZSH Scheiber iskolájának, a BZSH Benjamin ovijának, a JCC Budapest – Bálint Háznak, a Gólem Színháznak és a Lauder iskolának

Mint ismert, a gránátalma egyike annak a hét szent terménynek, amely a tu bisváti széder kihagyhatatlan eleme (a többi a következő: füge, szőlő, datolya, búza, árpa, olajbogyó). A gránátalmát az úgynevezett ásszija szinthez sorolják a dióval, mandulával, mogyoróval, grapefruittal, ananásszal, kókusszal, pisztáciával, banánnal és kivivel. Ezek a gyümölcsök a téli szezont szimbolizálják, mert a védelmező külső, kemény héj eltávolításával egy húsos, sebezhető belsőt kapunk. Erről a szimbolikáról és más érdekességekről bővebben az ünnepre kiadott zsebkönyvünkben olvashatnak.

(Címlapkép: Orna Wachman/Pixabay)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Ne úgy élj, ahogy a külvilág – Jó szombatot!
Zsidó világ
Az Énekek éneke és a Pészah – Jó szombatot!