Hanuka közeledtével Izraelben az országos cukrászda hálózatok séfjei már az új, a tavalyinál és a konkurenciánál is szebb, látványosabb, különlegesebben díszített hanukai fánkokon törik a fejüket. A Hilton Tel Aviv Conditorei sem akar lemaradni a versenyben. Bekéredzkedtem a cukrászatba meglesni milyen extra szufganijákat kínál a hotel idén az ünnepi asztalokra. Silló Sándor képriportja.




A hanuka-fánk – héberül szufganija – tésztája szinte semmiben nem különbözik a hétköznapi fánkétól. Laza, így könnyen tölthető. Szinte végtelen a krémek, lekvárok sora, ami ilyenkor szóba jöhet. Tovább nő a variációk sora, a külső máz és a díszítő anyagok kiválasztásával. A kis cukrászdáknak specialitásai vannak, amiért a Hanukát megelőző napokban sorok állnak majd a boltok, előtt.
A Hiltonnak is megvannak a sztenderd fánktípusai, ezek várják majd a vendégeket a szobákban.



De minden évben készül egy extra kollekció is, az ínyencek már alig várják mit süt ki az idén a cukrászat séfje Idan Hadad.
Idan Hadad alkotás közben
Nem baj, hogy most leleplezem a titkaitokat?
Dehogy. Ezek az extra fánkok csak Hanukára készülnek. Jövőre úgy is új kreációk kellenek majd. Olyan ez, mint egy divatbemutató.
Akkor hát jöjjön az ide hat csoda-szufgania!
Édes kukorica krémet rejt, és kívül karamelles popkorn és pörkölt kukorica szemek borítják, és parmezán sajt rajta a szórás.


Fehércsoki forgácsok rendetlen halomban a tetején. Almás krémet rejtenek.



Édes szezámmag krém a töltelék. A kalapján krémdísz, tetején mézes szezámmag lapocskával és ehető arany flitterrel.



Csokimáz, csokikrém, csokikorona, cukorlabdák.


Sóskaramell krémet rejtenek a karamell mázra ragasztott aranyosan csillogó kekszlapocskák.


És az idei sztár: Eperszemek és az édes krém oszlopok között eperlekvár és eperdarabok.



Epres máz a kalapján.
